Dacă ai copii, cu siguranță îți sunt cunoscute personajele mitologice precum Moș Crăciun, Moș Nicolae, Iepurașul de Paște sau Zâna Măseluță. În acest articol, îți spunem ce medic stomatolog din București are rol de Zâna Măseluță pentru copilul tău. În plus, îți împărtășim câteva tradiții interesante despre dinții de lapte ai copiilor!

Originea mitului cu Zâna Măseluță

Acest mit există de secole. Odată cu trecerea timpului, a suferit diverse schimbări în mentalul colectiv. Ce a rămas constant? Faptul că dinții de lapte ai copilului nu trebuie aruncați pur și simplu. Ei trebuie păstrați sau supuși unui anumit ritual, deoarece simbolizează trecerea spre o altă etapă a vieții.

În unele variante ale mitului, dinții aceștia trebuie aruncați în foc. În alte variante, trebuie aruncați peste acoperișul unei case, iar în altele trebuie îngropați în pământ.

Se spune că dacă îngropi dinții de lapte ai copilului în pământ, acesta va fi ferit de necazuri toată viața sa. Civilizațiile medievale purtau dinții copiilor într-un șirag la gât, pentru a le aduce noroc în luptă.

Zâna Măseluță a suferit și ea metamorfoze: fie arată ca o fetiță prințesă, fie ca o femeie frumoasă cu atitudine de regină, fie ca o bunicuță binevoitoare, fie ca un… șoricel. Indiferent de forma pe care o ia, Zâna Măseluță este întotdeauna un personaj mitologic pozitiv, care aduce copiilor bani sau cadouri în schimbul dinților pierduți.

Așadar, ce fac românii când copilul lor pierde un dinte de lapte? O “trimit” pe Zâna Măseluță noaptea în camera copilului pentru a-i lăsa o mică sumă de bani sub pernă în schimbul dintelui.

Ce fac oamenii cu dinții de lapte căzuți ai copilului?

Depinde de zonă. În Orientul Mijlociu, toată lumea îngroapă în pământ dinții de lapte ai copilului, pentru ca viitorul adult să aibă succes în viață.

În Africa de Sud, copilul își lasă dintele pierdut într-un pantof. Când micuțul nu e atent, Zâna Măseluță “vine”, îi ia dintele din papuc și îi lasă în loc un mic cadou (o bomboană, o ciocolată etc.).

În India și Orientul Îndepărtat, dintele se aruncă peste acoperișul unei case. Este interesant faptul că și în România se face la fel. Se spune că acest obicei aduce sănătate copilului. Cum a migrat tradiția aceasta din India, Vietnam, China și Japonia până în sud-estul Europei? Ar fi interesant de studiat.

În Argentina, copiii își lasă dintele căzut într-un pahar lângă pat. Când se trezesc dimineața, constată că zâna “a trecut” pe la ei, le-a luat dintele și în locul lui a lăsat în pahar o monedă sau o bomboană.

În Mexic, copilul pune dintele într-o cutie de carton lângă pat. Dimineața, în locul dintelui va găsi câteva monede. Ce s-a întâmplat? Un șoricel pe nume Zâna Măseluță i-a cumpărat dintele.

Exista chiar și filme celebre care o au în centru pe Zâna Măseluță și mitul țesut în jurul ei: The Tooth Fairy, Rise of the Guardians, The Santa Claus, Toothless.

Dr. Marana – Zâna Măseluță din București pentru micuțul tău!

Este benefic pentru copil să fie acaparat de o astfel de poveste. Poți chiar să îi spui că medicul dentist e Zâna Măseluță, care îi face ceva bine în gură, la dințișori. Ori poți să îi spui copilului că dacă are dinții curați și sănătoși, Zâna Măseluță îi va aduce un cadou mai frumos. În acest mod, îi indepărtezi frica de dentist și îl faci să fie mai preocupat de igiena gurii sale.

De regulă, copiii se tem mai puțin de un medic stomatolog de sex feminin, întrucât vor asocia doctorița cu căldura, iubirea și protecția mamei. În plus, au nevoie de un om calm și zâmbitor, care să știe să se poarte cu ei. Într-un cuvânt, au nevoie de Dr. Marana, Zâna Măseluță a copiilor din București și Ilfov!

Programează-te la un consult stomatologic pentru copii în București la Dr. Marana și intră în feeria poveștii cu Zâna Măseluță!

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.