Protezele dentare sunt un dispozitiv stomatologic, creat pentru fiecare pacient în parte, care înlocuiește dantura pierdută cu una nouă, artificială. Protezele dentare, deși lucrate pentru fiecare pacient, au ceva în comun, având două părți principale: baza protezei și dinții artificiali. Protezarea dentară este recomandată atunci când pacientul și-a pierdut toți dinții, sau când dinții rămași nu ar suporta restaurarea protetică.

Tipuri de proteze dentare

Există mai multe tipuri de proteze, însă dacă le împărțim în categorii generale, acestea sunt totale, parțiale și scheletate. Protezele totale sunt destinate acelor pacienți care au pierdut totalitatea dinților de pe o arcadă sau de pe ambele. Protezele parțiale sunt protezele care ajută la înlocuirea unor dinți, însă la pacienți care au mare parte din dinții naturali. În schimb, protezele scheletate sunt pentru cei cu o parte a dinților naturali, care nu pot beneficia de implanturi. Haideți să vedem ce alte tipuri de proteze dentare există, cui le sunt destinate și când aveți nevoie de ele.

Proteza dentară fixă

Proteza dentară fixă este realizată pe bază de implanturi, de cele mai multe ori în număr de șase și patru. Cu alte cuvinte, pacientului i se realizează șase implanturi pe arcada superioară și patru implanturi pe arcada inferioară. Pe aceste implanturi se fixează proteza, care va beneficia de o stabilitate crescută la masticație. Deși această tehnică este una modernă și foarte convenabilă, aduce totuși dezavantajul că proteza nu poate fi înlăturată de pacient. Pentru înlăturarea sa vor fi necesare vizite la medicul stomatolog, motiv pentru care menținerea igienei trebuie făcută riguros. Aceasta nu poate fi curățată în mână, ci trebuie igienizată ca și cum ar fi dinții naturali ai pacientului.

Cu toate acestea, obișnuința de a ne spăla cum trebuie pe dinți va ajuta pacientul să își igienizeze corespunzător proteza. Utilizarea apei de gură este absolut necesară, pentru pătrundea în spațiile greu accesibile pentru periuța de dinți. Puteți încerca să utilizați un duș bucal și, datorită tehnologiei avansate, puteți găsi aparate de foarte bună calitate, potrivite protezelor.

Proteza dentară mobilă

O proteză dentară mobilă este acea proteză clasică, pe care o cunoaștem cu toții, ce poate fi înlăturată de pacient. Înlăturarea sa este, de cele mai multe ori, realizată pentru a igieniza proteza, fiind mai comodă igienizarea ținând-o în mână. Din cauza faptului că osul maxilar nu este susținut nici prin dinți naturali, nici prin implanturi, acesta se va atrofia. Din acest motiv, atunci când optați pentru o proteză dentară mobilă, trebuie să aveți în considerație și acest aspect.

Atunci când osul se atrofiază, proteza nu se mai potrivește și trebuie înlocuită. Cu toate acestea, înlocuirea ei va fi necesară la aproximativ cinci ani, în funcție de evoluția fiecăruia. Nu este recomandat să purtați proteza fără un adeziv. Există adezivi special concepuți pentru astfel de proteze, care oferă o fixare puternică. Puteți găsi astfel de adezivi în farmacii, sub formă de creme sau geluri și îi puteți folosi singuri, de acasă.

Protezarea dentară Fast & Fixed

Acest tip de proteză este o inovație pentru persoanele care au pierdut dinții naturali, dar care pot suporta implanturi. Proteza Fast&Fixed se va monta pe bază de implanturi speciale, șase pe maxilarul inferior și patru pe cel superior. Aceste implanturi sunt diferite față de implanturile dentare clasice, oferind mai mult suport întregii proteze. În plus, există un avantaj pe care pacienții compatibili cu această proteză îl vor avea. Se poate realiza în mod rapid o proteză temporară, urmând ca peste șase luni să fie realizată cea definitivă. În acest mod, dacă există o urgență, de tip eveniment, iar pacientul dorește să aibă un zâmbet frumos, se poate.

Fiecare tip de proteză aduce avantajele și dezavantajele sale, în funcție de compatibilități, stabilitate și alți factori. Cel mai important este să aveți o discuție deschisă cu medicul stomatolog, și să vă exprimați dorințele și preferințele. Medicul stomatolog nu vă va judeca, ci va înțelege dorințele voastre și va găsi varianta ideală pentru fiecare pacient. Așadar, exprimați-vă dorințele, dar ascultați și opinia medicului stomatolog, care vă va ajuta. Găsirea variantei cele mai bune pentru pacient este prioritatea medicului stomatolog și vă va ajuta cu siguranță. În plus, acesta vă cunoaște istoricul dentar, sensibilitățile și nevoile și este în măsură să ofere cele mai bune sfaturi.

Protezarea dentară de orice tip în sectorul 1 București – Dr. Marana! Programează-te online sau telefonic!