Atunci când vorbim despre profilaxie stomatologică, vorbim despre totalitatea acțiunilor pe care le întreține un pacient pentru prevenirea afecțiunilor stomatologice. Prin profilaxie înțelegem termenul de prevenție, adică tot ceea ce putem face noi, ca oameni, pentru prevenirea apariției problemelor dentare. Profilaxia stomatologică este, așadar un proces complet și continuu, care cuprinde toate procedurile ce nu reprezintă tratarea unei probleme existente. Un exemplu în acest sens sunt periajele profesionale, detartrajul ori albirea dentară profesională, dar și alte proceduri, ca sigilarea dentară. Haideți să aflăm astăzi care sunt cele cinci motive principale pentru care orice pacient ar trebui să practice profilaxia stomatologică.
Detectarea problemelor dentare în stadiu incipient
Atunci când mergem la un consult stomatologic regulat, medicul stomatolog are posibilitatea să detecteze din timp orice semn de afecțiune. Fie că vorbim despre afecțiuni ale gingiei sau ale dinților, cert este că detectarea lor din timp ajută considerabil rezultatul. Atunci când o problemă se agravează, tratamentele necesare vor fi mult mai invazive și traumatizante pentru pacient decât la început.
Din acest motiv, detectarea problemelor dentare în stadiu incipient este de dorit și din punct de vedere fizic, și psihic. Factorul psihic este și el extrem de important, cu atât mai mult cu cât pacientul este un copil sau adolescent. O persoană tânără afectată de probleme dentare grave este o persoană ce va dezvolta frică de medicul stomatolog și cabinet. O astfel de persoană va fi acel tip de pacient adult care va aștepta până ce problema devine prea gravă. Un astfel de pacient va avea mult de suferit de pe urma pierderii dinților, așa că profilaxia trebuie învățată devreme.
Evitarea bolilor gingivale, ce pot rezulta în pierderi dentare
Bolile gingivale sunt infecții sau afecțiuni la nivelul gingiei care, de cele mai multe ori, rezultă în pierderi de dinți. Bolile gingivale pot avea cauze multiple, de la prezența unui strat prea mare de tartru pe dinți, la carii grave. Netratarea la timp a acestor cauze vor face ca gingiile să se inflameze și, natural, să se retragă spre bază. O gingie retrasă va dezgoli, în timp, rădăcina dinților, lăsând la iveală nu doar un aspect neuniform, ci și probleme. Rădăcinile dentare nu sunt acoperite în smalț, motiv pentru care sunt mult mai sensibile la atacurile plăcii bacteriene și tartrului.
Odată expuse, acestea se vor caria cu mult mai ușor decât coroana dentară vizibilă în cavitatea bucală, reprezentând un pericol. Sănătatea umană este, în general, fragilă, iar rădăcinile dentare o dovedesc fără doar și poate, deși sunt în sine puternice. Odată afectată rădăcina dentară, tratamentele ca obturațiile de canal sunt invazive și costisitoare, motiv pentru care profilaxia stomatologică este necesară.
Păstrarea avantajelor tratamentelor de care ai beneficiat anterior
Un pacient care a avut deja parte de tratamente stomatologice, dacă are grijă constantă de sănătatea dentară, va beneficia constant. Atunci când nu avem grijă de dinții noștri, orice este afectat, de la plombe la coroane dentare, până la albire. Placa bacteriană este cu adevărat inamicul gurii noastre, iar prezența ei distruge tot ce poate în drumul său prin gură. Nu uitați faptul că placa bacteriană este rezultată prin procesul chimic dintre acizi și salivă, fiind foarte corozivă cu dantura.
Efectele benefice asupra sănătății generale a pacientului
Există multe studii care dovedesc faptul că problemele dentare ale unui pacient îi pot afecta întreaga sănătate generală foarte repede. Spre exemplu, femeile însărcinate pot avea probleme la sarcină dacă nu își tratează la timp orice problemă stomatologică ce apare. De asemenea, persoanele cardiace pot avea parte de atacuri cardiace sau alte afecțiuni, care își vor avea originea tot stomatologică.
Economia financiară, evitând tratamentele costisitoare
Nu în ultimul rând, un aspect important pentru mulți dintre noi, este acela al situației financiare. Datorită materialelor de calitate utilizate în cabinete, la fel ca și a aparatelor de ultima generație, procedurile sunt costisitoare. Atunci când nu avem grijă constantă de dantura noastră, problemele apărute se adună în număr cât mai mare. O persoană care așteaptă prea mult timp înainte să meargă la medicul stomatolog va avea de rezolvat mai multe probleme dentare. Prin urmare, această persoană va trebui să plătească mai multe proceduri stomatologice. În loc să trebuiască să le plătiți pe toate odată, varianta economică este să plătiți consulturi regulate. Desigur, fiecare consult costă, însă costă semnificativ mai puțin verificarea situației decât tratarea afecțiunilor.