Extracția dentară este o măsură de ultimă variantă, atunci când nicio altă procedură nu poate fi utilizată pentru salvarea dintelui. Deși nu este o procedură des utilizată de medicii dentiști, care preferă să salveze cât mai mulți dinți, este importantă. Din acest motiv, considerăm la fel de important ca voi să știți exact ce este și ce presupune această procedură. În acest mod, veți fi pregătiți în orice moment, dacă medicul vostru dentist decide că nu mai există altă variantă. Haideți, așadar, să aflăm ce este o extracție dentară, de câte feluri sunt și ce alte lucruri presupune realizarea acestora.
Ce este extracția dentară?
Extracția dentară este acea procedură prin intermediul căreia se îndepărtează dintele afectat, care nu poate fi salvat prin alte proceduri. Scopul acesteia este de a opri extinderea afecțiunii și la dinții din jur, pentru a spori sănătatea generală a gurii. Indiferent dacă dintele este afectat de carii sau chiar de boli parodontale netratabile, acesta va fi eliminat din cavitatea bucală. Această procedură există încă din cele mai vechi timpuri, însă în trecut era ceva mai complicată și prezenta mult disconfort. Vestea bună este că tehnologia avansată din ziua de astăzi ne permite să nu mai experimentăm durere în timpul extracției.
Tipuri de extracție dentară
Extracțiile dentare pot fi împărțite în două categorii, în funcție de nivelul de dificultate a procedurii efective realizate la cabinet. Nivelul de dificultate și modalitatea de abordare a extracției dentare vor fi stabilite de medicul dentist, prin comunicarea cu pacientul. Așadar, veți afla exact cu ce vă confruntați și cum se va trata problema încă de dinainte de a începe. Haideți să vedem care sunt cele două tipuri de extracții dentare și la ce să vă așteptați în cazul fiecăreia.
Extracția dentară simplă
Este cel mai des întâlnită dintre cele două tipuri de extracții dentare, la adulți și la copii. Aceasta procedură extrem de simplă este realizată atunci când dintele este bine erupt și foarte vizibil în interiorul cavității bucale. Extracția dentară simplă este varianta ideală atunci când toți dinții din gură sunt erupți, însă nu este spațiu pentru toți. Astfel, medicul stomatolog va decide împreună cu pacientul asupra dintelui sau dinților ce vor fi extrași, pentru a face loc. De cele mai multe ori, această procedură are loc în vederea purtării unui aparat dentar care să readucă zâmbetul pacientului.
Extracția dentară chirurgicală
Este întâlnită atunci când dintele este rupt, sau nu a erupt complet încă, fiind greu de observat. Acest caz se întâmplă cel mai des în situația măselelor de minte, din cauza cărora mulți pacienți întâmpină diverse probleme. Spre exemplu, dacă măseaua de minte nu este eruptă, pentru înlăturarea sa va fi nevoie de o extracție dentară chirurgicală. Cu alte cuvinte, va fi nevoie ca medicul stomatolog să realizeze o mică incizie în gingie, în dreptul măselei respective. Prin acea tăietură, medicul stomatolog va putea să extragă măseaua ce cauzează probleme pacientului, fără ca acesta să simtă disconfort.
Acest lucru este posibil datorită anesteziei locale ce îi va fi administrată, motiv pentru care subiectul trebuie discutat în prealabil. Dacă pacientul este alergic la orice fel de substanță, acesta are obligația de a-i comunica medicului alergia de care suferă. În acest mod vor fi evitate eventualele complicații ce pot apărea de pe urma unei eventuale reacții alergice a pacientului.
Cum se realizează procedura de extracție dentară?
Există unii pași pe care atât pacientul, cât și medicul trebuie să îi urmeze îndeaproape și să îi respecte întotdeauna. În primul rând, este absolut necesar să efectuați o consultație inițială, pentru ca medicul să observe sănătatea generală a gurii. Odată ce a aflat cum stă treaba, medicul va discuta cu pacientul posibilitățile de tratament de care dispune pacientul acum. În cazul grav în care medicul nu poate salva dintele afectat, acesta va recomanda pacientului să realizeze o radiografie dentară.
Cu ajutorul radiografiei, medicul va putea să observe poziția dintelui, lungimea rădăcinei și existența unor eventuale afecțiuni subgingivale ascunse ochiului. Alături de alte analize realizate de pacient la cererea medicului stomatolog, acesta va putea da verdictul final, modalitatea de tratament. De cele mai multe ori, se utilizează cleștele dentar în vederea extracției unui dinte, însă există și alte modalități moderne. În urma anesteziei, pacientul nu va simți nicio durere, însă va putea simți o oarecare presiune în timpul procedurii.