Săptămâna aceasta am avut un pacient nou la cabinet, un băiat în vârstă de 16 ani care a căzut cu bicicleta și s-a ales cu un dinte ciobit chiar în față. Mama sa era foarte speriată gândindu-se la ce este mai rău. Află din acest articol cum a decurs rezolvarea acestui caz!

Soluții pentru repararea unui dinte ciobit

Mama pacientului minor venise la cabinet având informații parțial corecte luate de pe internet. Era destul de îngrijorată deoarece aflase online că soluțiile sunt fie scoaterea dintelui, înlocuirea cu implant dentar și apoi montarea unei coroane, fie montarea unei simple coroane. Problema era că nu avea bani nici pentru una, nici pentru cealaltă. De aceea era atât de îngrijorată.

Ei bine, s-a liniștit foarte tare când i-am spus că în realitate, în cabinetul unei medic stomatolog, există mult mai multe soluții decât ce se spune pe internet. Astfel, i-am explicat că cea mai accesiblă variantă de rezolvare ca preț este bondingul dentar. A acceptat această variantă rapidă, ieftină și fără durere, iar acum băiatul zâmbește din nou.

Ce înseamnă bondingul dentar și cum se realizează? Află în continuare!

Repararea ieftină a unui dinte ciobit prin bonding dentar

Practic, un material compozit este aplicat pe colțul dintelui care lipsește. Acest material este modelat pentru a umple perfect spațiul lăsat de colțul căzut. Va imita perfect și forma, dar și culoarea bucății de dinte lipsă. Astfel, nimeni nu își va da seama că dintele tău a fost crăpat și apoi reparat prin bonding dentar.

Haideți să vedem pozele concrete cu dintele ciobit, apoi cu dintele reparat de Dr. Marana:

Așa arăta dintele pacientului minor când a ajuns la cabinetul nostru stomatologic din București, sectorul 1.

Așa arată acum dantura tânărului. Așadar, am umplut elementele lipsă cu un material compozit identic la culoare, sculptat pentru a imita perfect dintele natural.

Detalii despre bondingul dentar

Într-adevăr, aceasta este o soluție rapidă, ieftină și fără durere pentru un dinte ciobit (sau mai mulți). Totuși, această soluție funcționează atunci când colțul pierdut este mic. Dacă lipsește o porțiune mare a dintelui, această soluție nu mai este fezabilă. De ce? Deoarece combinația de dinte natural + compozit nu va mai avea aceeași rezistență.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că această soluție nu este pentru toată viața, ci doar pentru o perioadă. Dacă vei mușca ceva tare cu dintele care a fost tratat prin bonding, este posibil ca materialul pus pe porțiunea ciobită să sară.

În orice caz, fiind o procedură ieftină, acest lucru nu va fi un impediment major.

În măsura posibilităților, în timp, recomandăm renunțarea la bonding și alegerea unei fațete dentare.

Sperăm că v-au folosit aceste detalii. Vă așteptăm cu drag la cabinetul stomatologic Dr. Marana din București, sectorul 1!