Când ți-ai schimbat periuța de dinți ultima dată? Aruncăm mâncarea expirată din frigider, suntem atenți la data când am deschis produsele cosmetice pentru a nu le folosi mai mult de 12 luni, dar uităm să schimbăm periuța de dinți. Astăzi vorbim despre cât de des trebuie schimbată periuța de dinți și despre efectele utilizării prea îndelungate a unei periuțe!
Când trebuie să schimbi periuța de dinți?
Cei mai mulți medici stomatologi din București recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni. De ce? Pentru că aceasta este rezistența lor medie. Când ating pragul de uzură, pur și simplu nu mai îndepărtează cu eficiență placa și tartrul de pe dinți.
Totuși, dacă ai fost răcit sau ai avut o boală, trebuie să schimbi periuța imediat după ce te-ai însănătoșit, indiferent cât timp a trecut de la ultima schimbare a periuței. De ce? Pentru că în periuța ta își pot găsi căminul exact virusurile și bacteriile de care te-ai chinuit să scapi. Dacă folosești aceeași periuță după vindecare, practic riști să recapeți boala de care te-ai vindecat.
Dacă nu mai ții minte exact când ai schimbat ultima dată periuța de dinți, schimb-o oricum. Mai bine o schimbi prea des decât prea rar. O periuță de dinți nu este scumpă și oricum nu este cazul să faci economie de câțiva lei când vorbim despre sănătatea ta.
După utilizare, periuța de dinți trebuie scuturată bine pentru a îndepărta apa dintre perii ei. Acea apă va dezvolta bacterii dacă va sta pe periuța ta de dinți, chiar și mucegai. De asemenea, între utilizări este necesar să ții periuța verticală, într-un loc curat și uscat. Atunci când o pui în bagaj pentru a o transporta, ai grijă să îi învelești capul pentru a nu colecta microbi. Dacă nu ai altceva la îndemână, un șervețel este perfect pentru a înfășura capul periuței de dinți.
Ce se întâmplă dacă nu schimbi la timp periuța de dinți?
Riscurile unei periuțe folosite prea mult timp merg dincolo de simplul fapt că nu îți curăță suficient de bine dinții. De fapt, microbii care se acumulează în timp sunt cei care ar trebui să te sperie. Chiar te poți îmbolnăvi din cauza unei periuțe de câțiva lei neschimbată la timp.
O periuță cu perii uzați îți va zgâria gingia. Rezultatul? Ajungi la gingivită și, treptat, la parodontoză, care este o boală foarte gravă ce te face în timp să îți pierzi dinții. Totul pentru o simplă periuță de dinți de câțiva lei.
Am vorbit despre cât de ușor este să schimbi o periuță de dinți clasică. Poate că te întrebi: eu ce fac, dacă am o perie de dinți eletrică? Este scump să o schimb cu totul! Ei bine, poți schimba doar capul periuței de dinți electrice. Iar dacă te sperie prețul unui cap original, să știi că sunt capuri compatibile de la branduri de 3 ori mai ieftine. Sunt la fel de eficiente ca cele scumpe. Important este să te speli pe dinți și să schimbi capul periei regulat!
Acum, după ce ai aflat toate aceste lucruri, parcă îți vine să schimbi pe loc periuța de dinți și să te programezi la un deep cleaning dentar în București, nu?
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.