Aștepți un copil anul acesta? Felicitări! Nu uita însă că sănătatea dentară a femeilor însărcinate este un subiect sensibil, pe care trebuie să îl ai în vedere. Sănătatea mamei este la fel de importantă ca sănătatea fătului. Află totul despre ce trebuie să faci ca să îți păstrezi dantura sănătoasă atunci când ești însărcinată de la Dr. Marana, medic stomatolog în București!
Femeile însărcinate și sănătatea danturii
Felicitări, micuțul tău este pe drum! Ai acum o grămadă de lucruri la care să te gândești, mai ales dacă ești mamă pentru prima dată. Întotdeauna însă prioritare nu trebuie să fie cumpărăturile și amenajarea camerei celui mic, ci sănătatea voastră. Atât sănătatea bebelușului, cât și sănătatea mamei.
În special, atenția ta trebuie să fie direcționată din punct de vedere stomatologic spre două direcții:
- sănătatea danturii tale pe perioada sarcinii,
- sănătatea danturii celui mic în primul an de viață.
Sănătatea dentară a femeilor însărcinate
Multe femei cred, în cel mai eronat mod posibil, că nu au voie să meargă la medicul dentist. Ele cred că substanțele folosite în procedurile stomatologice le vor face rău copiilor. De asemenea, ele cred că frica și eventuala durere de la medicul dentist va dăuna dezvoltării copiilor.
Dragile mele, nu știu cum să spun acest lucru mai clar: aceste credințe nu sunt doar greșite, ci efectiv îți vor dăuna atât ție, cât și copilului. Să nu mergi în mod regulat ca de obicei la dentist în timpul sarcinii? Cea mai mare greșeală!
Știm că în anumite perioade vei avea senzație de vomă. Simplul gând că medicul stomatolog va umbla cu diverse instrumente în gura ta te va face să îți fie puțin rău. Chiar înțelegem acest lucru. Însă și tu trebuie să înțelegi că sănătatea danturii tale este mai importantă și trebuie să treci peste aceste senzații. Nu vrei să rămâi cu dantura problematică după sarcină, nu?
Ce dăunează danturii cel mai tare pe perioada sarcinii?
Ce dăunează cel mai tare danturii tale pe perioada sarcinii? Exact momentele în care ai stări de rău dimineața. Voma este foarte acidă, indiferent ce mănânci. Sucul gastric care iese afară este atât de acid, încât la contactul scurt cu dinții, are puterea să le erodeze smalțul. Așa apar dinții slăbiți și cariile, plus degradarea generală a stării dinților.
Din acest motiv, este esențial ca în primul trimestru de sarcină, chiar și în al doilea, să mergi cât mai des la stomatolog. Acesta îți va aplica anumite tratamente pentru a contracara efectul acidului gastric care ajunge în gură. Astfel, îți vei putea păstra sănătatea dentară.
În plus, în ultimul trimestru de sarcină probabil că nu vei vrea să mergi la stomatolog. Poziția de pe scaun ar putea să nu fie cea mai comodă din lume. De aceea, este mai bine să apelezi la stomatolog în primele două trimestre, cât încă poziția nu te deranjează. Nu amâna mersul la dentist pe perioada sarcinii!
Radiografia dentară în timpul sarcinii
Ai voie să faci o radiografie dentară în timpul sarcinii? În principiu, nu ai de ce să îți faci griji. Dacă poate aștepta radiografia până după sarcină, este perfect, o vom face atunci. Dacă nu poate aștepta, atunci cea mai indicată perioadă să o facem este în al doilea trimestru de sarcină.
În orice caz, curățarea dinților și controalele stomatologice nu necesită o radiografie. Poți veni cu încredere la cabinet să le facem. Așa cum am spus și mai sus, aceste lucruri sunt esențiale pentru a ieși din sarcină cu dantura sănătoasă.
Sarcina te face să pierzi dinții?
Acesta este un mit. Sarcina nu te face să pierzi dinții. Nici nu îți trage calciul din oase și din dinți. Nici nu te lasă cu dinții înnegriți sau altceva de acest gen. Toate aceste păreri datează de la bunicii noștri, care nu aveau studii medicale. Toate aceste probleme nu există în realitate. Ce daunează cu adevărat? Exact ce am spus mai sus: acidul gastric care îți vine în gură dimineața și îți mănâncă stratul de smalț de pe dinți.
Totuși, din cauza schimbărilor hormonale din organism, chiar se poate întâmpla ceva: gingiile tale pot deveni roșii, inflamate și pot să sângereze ușor. Acest lucru este chiar real și se poate întâmpla.
Stomatologul este cel care îți va aplica tratamente care să îți ofere sănătate dentară și confort la nivelul gurii. Această situație este temporară, până se reglează nivelul hormonal. Nu vei rămâne toată viața cu gingiile sensibile.
Ai nevoie de un medic stomatolog pentru femei însărcinate în București? Dr. Marana are experiență atât cu femeile însărcinate și nevoile lor speciale, cât și cu copiii de orice vârstă!
Sănătatea danturii nou-născutului în primul an de viață
După ce bebelușul a venit pe lume, este timpul să te ocupi de sănătatea micii sale gurițe. Probabil te întrebi care ar fi rostul întrucât copiii așa mici nu au dinți oricum. Ei bine, da, nu au dinți, dar au gingii care trebuie îngrijite și curățate de bacterii. Cum faci acest lucru? Îți recomandăm să folosești un material foarte moale și extrem de curat cu care să ștergi ușor gingiile celui mic încă din prima zi de viață, dacă este posibil.
Între 4 și 8 luni vor începe să apară dinții și atunci cei mici vor experimenta un anumit disconfort oral. În acest punct, vor fi de ajutor atât jucăriile speciale pentru dentiție, cât și aplicarea de comprese umede și reci (atenție la pericolul de sufocare!). Aceste lucruri vor ajuta gingiile lor mici, înroșite și inflamate.
Odată ce apare primul dinte, este important să înceapă îngrijirea bucală adecvată. Poți folosi o perie de dinți pediatrică cu care să îi curăți blând dantura sau poți să o faci chiar cu degetul tău, cu mișcări gentile, utilizând o pastă de dinți bogată în fluor.
Contează îngrijirea danturii la dinții de lapte?
Foarte, foarte mulți părinți nu acordă atenție acestor aspecte. De ce contează cariile, dacă oricum dinții de lapte vor cădea la un moment dat? Ei bine, o gură sănătoasă înseamnă dinți plus gingii plus obraji plus limbă. Trebuie să avem în vedere curățarea tuturor acestora. Iar o gură sănătoasă, indiferent că sunt dinți de lapte sau dinți permanenți, înseamnă sănătatea întregului organism al copilului.
Nu în ultimul rând, dacă înveți copilul să fie îngrijit de mic, va avea toată viața obiceiuri sănătoase de igienă personală.
Când ar trebui să aibă loc primul consult stomatologic pentru bebeluși? Odată cu apariția primului dinte și apoi la împlinirea vârstei de un an, pentru a analiza structura maxilarului și mandibulei.
Sănătatea danturii copilului mai mare
Până la vârsta de 2 ani și jumătate, toți dinții celui mic ar trebui deja să erupă. În acest moment, poți introduce în ritualul său de îngrijire folosirea aței dentare. La vârsta de 3 ani, poți să îl lași să folosească singur periuța și pasta de dinți. Este obligatoriu ca cel mic să scuipe pasta de dinți și să nu o înghită. Totuși, clătitul nu este necesar. Elementele din pasta de dinți sunt benefice smalțului dacă rămân în gură neclătite.
În acest moment, este esențial ca micuțul tău să înțeleagă importanța spălării fiecărui dinte în parte, 2 minute în total. Dacă îl faci să îi placă și să se distreze în timpul periajului, felicitări! Vei avea un copil curat și sănătos toată viața sa!
Stomatolog pentru femei însărcinate în București – Dr. Marana
Ești viitoare mămică sau poate chiar proaspătă mămică a unui bebeluș? Ai nevoie de un stomatolog pentru gravide și bebeluși în București! Te așteptăm cu mare drag la Dr. Marana în București! Vei putea să ne adresezi toate întrebările tale, îți vom răspunde la orice nelămuriri ai avea.
De asemenea, îl vom ajuta pe cel mic să nu deprindă obiceiul degetului în gură, pentru a nu dezvolta probleme de poziționare a dinților.
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.