Procedura de aplicare a fațetelor dentare este un mod ușor de a oferi un aspect estetic plăcut unor dinți inestetici. Este o procedură care a luat amploare în ultimii ani, din ce în ce mai mulți pacienți optând pentru ea. Din acest motiv, este important să știți că există anumite restricții alimentare pentru cei care au fațete dentare. Așadar, am dedicat articolul de astăzi temei legate de restricțiile alimentare la purtătorii de fațete dentare. Este important ca pacienții să le știe pentru a proteja fațetele dentare cât mai bine posibil.

Restricții alimentare pentru cei care au fațete dentare

1. Fructe și legume crocante

Fructele și legumele crocante, de tip mere, morcovi, castraveți proaspeți pot fi consumate în continuare, cu condiția să nu mușcați direct din ele. Acestea pot fi tăiate feliuțe cu cuțitul și mestecate normal, pe măsele. Încercați pe cât posibil să tăiați bucățele cât mai mici, pentru a evita nevoia de a le mesteca și cu dinții din față.

Fructele și legumele de acest fel pot produce fisuri în fațetele dentare. Acest lucru nu va produce doar disconfort, ci și un efect estetic neplăcut, anulând, practic, rolul estetic principal al fațetelor dentare.

2. Alimente lipicioase, cum ar fi caramelele sau nuga

Deși nimănui nu îi place senzația de mâncare lipită de dinți, cei cărora le plac dulciurile se pare că au o pasiune pentru caramele și nuga. Aceia dintre voi care consumați acest tip de alimente veți fi tentați să continuați să o faceți, chiar dacă aveți fațete dentare. Veți crede, probabil, că nu fac niciun rău danturii, deoarece sunt alimente moi.

Ei bine, dacă acesta este cazul vostru, ideal ar fi să nu mai consumați niciun tip de alimente lipicioase, oricare ar fi acestea. În cazul dulciurilor, cu cât stau mai mult lipite de dinți, cu atât zahărul din ele are mai mult timp la dispoziție să atenteze la sănătatea fațetelor dentare. În acest moment, vor apărea inflamațiile la nivelul gingiilor și chiar sângerări.

3. Fructe seci

Fructele seci, de tipul alunelor, nucilor și al migdalelor sunt cu un mare semn de exclamare la capitolul restricțiilor alimentare la purtătorii de fațete dentare.

Deși sunt fructe sănătoase din punctul de vedere al vitaminelor și mineralelor pe care le aduc organismului, fructele seci sunt alimente dure care pot fisura și un dinte natural. Cu atât mai ușor pot fisura o fațetă dentară.

Din acest motiv, este indicat să nu consumați deloc acest tip de produse. Tot la acest capitol intră și semințele de floarea soarelui. Dacă obișnuiți să le spargeți în dinții din față și aveți fațete dentare, este indicat:

  • ori să renunțați complet la acest aliment,
  • ori să vă faceți un obicei noi din a le sparge cu unghiile, pentru a evita orice risc de fisurare a fațetelor dentare.

4. Produse de panificație crocante

Din același motiv ca și în cazul fructelor seci, este indicat să evitați orice produs de panificație crocant. Câteva exemple: biscuiții, napolitanele sau orice altceva ce ar putea să provoace o fisură la nivelul fațetelor dentare.

Este important să aveți grijă în orice moment ceea ce mâncați. De ce? Pentru că un moment de neatenție poate aduce nu doar un aspect inestetic la nivelul fațetelor, ci și sensibilitate dentară. Sub fațete, dinții sunt piliți și, prin urmare, pot apărea dureri la nivelul dinților și al gingiilor.

5. Alimente și băuturi ce pot păta

Atunci când utilizați fațete dentare din ceramică, acestea nu se vor păta. De fapt, acest punct al articolului este dedicat în mod special fațetelor dentare din compozit.

Acest material, compozitul, nu este la fel de rezistent la pete cum este ceramica. El se comportă ca un dinte normal. Va fi efectat de alimente care pătează: tutun, vin roșu, cafea și la alte alimente bogate în coloranți.

Din acest motiv, dacă purtați fațete dentare din compozit, este important să aveți grijă ce alimente și ce băuturi le pot păta. Acesta este însuși rolul fațetelor, de a menține un aspect plăcut al dinților – nu veți dori să aveți fațete îngălbenite. Cel mai bun sfat? Alegeți fațete ceramice.

probleme-fatete-dentare

Probleme fațete dentare

Ai probleme cu fațetele dentare? S-au îngălbenit sau s-au fisurat? Este posibil fie să nu fi fost bine puse, fie să nu fi avut grijă de ele în mod adecvat.

Pentru a evita orice fel de probleme la fațetele dentare, îți recomandăm să alegi un cabinet specializat pe estetică dentară, așa cum este cabinetul stomatologic din București Dr. Marana.

La Dr. Marana, vei avea nu doar garanția unor fațete dentare bine executate, ci vei beneficia și de sfaturi gratuite pentru mentenanța lor pe termen lung.

Îți dorești fațete dentare care să reziste 10-15 ani fără nicio problemă? Programează-te la Dr. Marana!