Cum și când se face restaurarea coroanei dentare? Atunci când vorbim despre o coroană dentară, intră și punțile dentare în aceeași categorie. Viața medie a unei astfel de lucrări este de până la 10 ani. Cu toate acestea, ea variază de la pacient la pacient, în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia se enumeră alimentația, igiena orală și cazul clinic cu care s-a confruntat și pentru care s-a aplicat coroana.
Acești factori sunt decisivi în durata de viață a unei coroane dentare, motiv pentru care trebuie să vă consultați cu medicul. Doar medicul vostru stomatolog care vă cunoaște evoluția vă poate spune exact când și dacă trebuie înlocuită coroana voastră dentară. Cu toate acestea, există unele semne care pot indica faptul că a venit momentul să o schimbați.
Dacă se retrage gingia la nivelul coroanei dentare
Lucrările protetice sunt mult mai puțin poroase decât dinții naturali. Din acest motiv, placa bacteriană se poate depozita mult mai ușor și mai rapid la baza dinților. Acest lucru va afecta în timp gingia și o va face să se retragă. Din acest motiv, atunci când purtați o coroană dentară sau o punte dentară, este indicat să folosiți apă de gură antibacteriană. Și dușul bucal este o variantă foarte bună de igienizare a coroanei și a întregii danturi.
De asemenea, este indicat să folosiți ață dentară zilnic, pentru o igienă dentară cât mai eficientă. Atenție mare trebuie să aveți în situația în care apar spații vizibile între coroană și gingie. De asemenea, dacă linia metalică a coroanei devine vizibilă, acesta este un alt semnal de alertă.
Nu în ultimul rând, dacă observați că resturi alimentare pătrund între gingie și coroană, trebuie să discutați cu medicul stomatolog.
Dacă experimentați dureri sau abcese la nivelul coroanei dentare
Odată cu trecerea timpului, coroanele vor căpăta un aspect ca și cum ar fi coborâte. Acest lucru înseamnă că ele nu mai sunt potrivite pentru modul în care a evoluat cavitatea voastră bucală. În cazul în care coroana dentară nu mai este potrivită cavității bucale, veți experimenta dureri. Aceste dureri pot apărea în special în timpul masticației, dar și în alte condiții. Dacă experimentați dureri, vorbiți de urgență cu medicul dentist.
În cazuri grave, puteți experimenta și apariția abceselor gingivale, care nu sunt de dorit nimănui. Abcesele gingivale sunt infecții în interorul gingiei, care se umple cu o punguță de puroi. Acestea sunt extrem de dureroase, necesită antibiotic și vă afectează toată starea de sănătate.
Atunci când coroana dentară în sine este deteriorată
Apariția fisurilor și spargerea lor pot fi situații care se întâmplă, în cazul în care pacientul nu respectă indicațiile medicului. Atunci când purtați coroane dentare este interzis să mestecați sau să spargeți în dinți alimente dure, ca dropsurile, spre exemplu.
Un alt motiv pentru care se poate deteriora coroana este apariția bruxismului. De cele mai multe ori, pacientul nu află imediat că suferă de bruxism, în special dacă se manifestă în timpul somnului. Bruxismul este o afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea din dinți, lucru care poate deteriora coroana dentară. Există unele gutiere speciale pentru bruxism, care protejează dinții.
Este absolut necesar să le purtați în aceste condiții, mai ales dacă aveți parte de coroane dentare. Discutați cu medicul stomatolog în legătură cu acest subiect și vă va recomanda cele mai bune gutiere pentru voi.
Dacă aspectul coroanei dentare nu mai este estetic
Coroanele dentare metalo-ceramice pot prezenta o linie gri la baza gingiei. Dacă pacientul este consumator de tutun, cafea, vin rosu sau alte alimente care pătează, se va nota diferența. Dinții naturali se pătează mult mai ușor decât coroanele dentare, pentru că sunt mai poroși. Acest lucru înseamnă că, în timp, se va nota o diferență de culoare mare între dinții naturali și coroană. Acest lucru poate deveni inestetic și poate afecta aspectul întregii danturi.
Există mulți factori care pot dăuna coroanei voastre dentare. Cu toate acestea, cu o igienă orală strictă și o dietă sănătoasă, aceasta va trece cu brio testul timpului. Pe lângă ceea ce puteți face voi înșivă acasă, mergeți regulat la medicul stomatolog. Acesta vă va realiza regulat proceduri ca detartrajul, albirea profesională și orice mai este necesar. În acest mod, vă asigurați că urmăriți îndeaproape evoluția danturii naturale, dar și a coroanei dentare. Este cu mult mai simplu să tratați problemele pe măsură ce apar, decât pe toate odată, când sunt deja grave.
Restaurare coroane dentare în București – Dr. Marana
Indiferent care e situația coroanei sau punții tale dentare, dacă trebuie reparată sau înlocuită, dr. stomatolog Marana te ajută mereu cu profesionalism, la cele mai avantajoase prețuri, rapid și fără disconfort!