Menținerea unei bune igiene orale are multe avantaje evidente, de la împrospătarea respirației până la reducerea riscului de carii și boli ale gingiilor (printre alte beneficii pentru sănătate). Dar se extind aceste beneficii la reducerea probabilității de a dezvolta anumite tipuri de cancer oral? Află adevărul de la Dr. Marana, stomatolog bun în București, citind acest articol!

Igiena dentară reduce riscul de cancer oral?

Un aspect cheie de subliniat este că nu există un răspuns 100% concludent. Unele cercetări au stabilit aparent o legătură între aspectele sănătății dentare și riscul de cancer, dar ar fi greșit să afirmăm că acest lucru este dovedit fără îndoială.

Ca și în cazul majorității cercetărilor aflate la început, este nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi sau infirma această legătură fără îndoială.

Adevărul este că nu știm în acest moment cu exactitate dacă și cum igiena orală reduce riscul de cancer bucal. Știința va evolua și cercetări se vor mai face cu siguranță.

Atunci, mai este necesară igiena orală riguroasă?

Cert este că o bună igienă orală are beneficii generale uriașe, dincolo de posibilitatea de a reduce riscul de cancer oral.

O bună igienă a gurii ajută la prevenirea cariilor dentare, a degradării danturii, a respirației urât mirositoare și a potențialei pierderi dentare. Igiena orală bună ajută la stoparea apariției gingivitei (prima etapă a parodontozei) și reduce riscul de parodontită mai agresivă.

Boala gingiilor a fost asociată cu afecțiuni cardiace, diabet și alte probleme grave de sănătate, așa că există un impact sistemic cauzat de bacteriile plăcii. Ceea ce este, de asemenea, clar este că sănătatea orală este o parte importantă a unei vieți sănătoase, care poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării generale.

Nu ai beneficiat de un control stomatologic în ultimele 6 luni?

Programează-te la Dr. Marana online, prin telefon sau prin email! Dr. Marana și echipa te așteaptă pentru un consult stomatologic de rutină în București. Screeningul pentru cancerul oral este gratuit, întotdeauna, și se efectuează din oficiu! Totul pentru sănătatea pacienților noștri!