Din cauza erei în care trăim, cea a vitezei, a meselor neregulate încărcate de alimente care nu mai aduc un aport mare de vitamine și minerale necesare organismului, era viciilor de tip tutun și alcool, pierderea dinților nu îi mai afectează doar pe vârstnici. Este o problemă reală și pentru tineri. În număr tot mai mare, aceștia își pierd dinții din alte cauze decât bătrânețea. Din acest motiv, este la fel de important să ai grijă de dinții tăi pe cât este să ai grijă de orice alt aspect al sănătății. Deși pentru unii mersul la stomatolog este o corvoadă, este important să înțelegeți că este mult mai simplu să previi căderea dinților decât să îi înlocuiești. Haideți să vedem ce poate cauza pierderea dinților și cum putem preveni acest lucru.

Ce cauzează pierderea dinților?

Iată cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților:

Igiena orală precară

Igiena orală precară este una dintre cele mai importante cauze care duc la pierderea dinților. Atunci când nu îngrijim cum trebuie dinții, din ce în ce mai multă placă bacteriană se va așeza pe aceștia. Acest fapt va favoriza apariția cariilor și retragerea gingiilor.

Care sunt consecințele? Acest lucru poate duce la parodontoză, ceea ce va cauza mobilități dentare. Atunci când dintele deja este mobil, sunteți la un pas de pierderea sa. Cu toate acestea, este important de știut faptul că, oricât de strict ar fi procesul de igienizare dentară pe care îl urmați acasă, acesta este, totuși, limitat. De aceea, este indicat să urmați sfatul dentiștilor și să apelați la un periaj profesional și un detartraj la fiecare șase luni. Astfel, veți elimina orice urmă de tartru și de placă bacteriană.

cauzele pierderii dintilor - Dr. Marana

Alcoolul și tutunul

Alcoolul și tutunul sunt bine cunoscute pentru toate efectele lor negative asupra organismului, acestea incluzând și căderea dinților. Atât alcoolul, cât și nicotina din țigări afectează interiorul gurii. În cazul prezenței unei răni la nivelul obrajilor interiori sau al gingiei, aceasta se va închide cu mult mai lent în cazul unui consumator de alcool sau de tutun.

Acest lucru poate favoriza situația ca bacteriile cauzate de alcool și tutun să atace rana, cauzând infecții ale gingiilor. Dacă gingiile sunt infectate, acestea se vor inflama și se vor retrage. Astfel, rădăcinile dinților vor rămâne dezgolite. Din această cauză, așa cum am menționat mai sus, veți fi la un pas de parodontoză.

Malocluzia dentară

Malocluzia dentară este o altă cauză ce duce inevitabil la pierderea dinților. Dacă dantura nu este aliniată cum trebuie, acest lucru favorizează depunerile de tartru între dinți. Consecința? Apariția plăcii bacteriene și, prin urmare, a cariilor. Dacă nu vă aliniați dantura cât încă aveți dinții sănătoși, veți lăsa, cu bună știință, să se întâmple inevitabilul – pierderea dinților.

Diabetul

O altă cauză care duce la pierderea dinților este reprezentată de diabet. Atunci când cineva suferă de diabet, acesta are sistemul imunitar foarte scăzut. Acest fapt duce inevitabil la acumularea de bacterii în cavitatea bucală.

Din cauza sistemului imunitar scăzut, afecțiunile gingivale vor apărea mult mai des și mult mai intense. Gingiile se vor retrage, iar rădăcinile dinților vor rămâne descoperite. Se va ajunge, în cele din urmă, la parodontoză și la pierderea dinților. Vizitele frecvente la stomatolog pot preveni acest lanț de evenimente.

Dieta nesănătoasă

Nu în ultimul rând, dieta nesănătoasă ne afectează dinții și gingiile. Este important să consumăm produse bogate în calciu, pentru că acesta întărește oasele. Dacă avem deficit de calciu în organism, osul maxilar nu va avea forța necesară pentru a susține dinții. În acest mod, îi vom pierde, inevitabil.

Mai mult decât atât, alimentele dulci, carbohidrații și, bineînțeles, acizii consumați în exces vor avea efecte nocive asupra dinților și a gingiilor.

Dr. Marana – medic stomatolog de top în București

Cabinetul Dr. Marana din București are întotdeauna ușa deschisă pentru tine. Ne pasă de sănătatea dinților tăi și facem tot ce este posibil pentru a-i menține sănătoși. Programează o vizită la Dr. Marana chiar astăzi și previne pierderea dinților tăi!

Sursă foto: mydentistburbank.com