Periajul dentar realizat de fiecare dintre noi acasă are un rol foarte important, pe care unii îl prețuiesc cu adevărat. Nu doar că îndepărtăm resturile alimentare, in scop estetic, însă îndepărtăm prin periere și placa bacteriană ce se depune. Această placă bacteriană, dacă nu este îndepărtată zilnic, din consistența sa moale și lipicioasă va deveni dură și greu de îndepărtat.
Atunci când ne regăsim în această situație, singura variantă rămasă la dispoziție este să mergem la stomatolog pentru periajul profesional. Acest lucru este indicat să fie realizat la fiecare 4-6 luni, însă nu mai des de atât. Așadar, este foarte important să îndepărtăm placa bacteriană prin periajul pe care îl realizăm zilnic, acasă. Haideți să aflăm cum o putem îndepărta în mod eficient, atunci când folosim o periuță de dinți manuală.
Periajul dentar corect cu o periuță manuală
Aplicarea periuței pe gingia superioară
Multă lume uită să curețe și gingiile, periind strict suprafața dinților. Deși este deja un plus faptul că vă curățați regulat dantura, trebuie să curățăm și gingiile în aceeași măsură. Atunci când vă curățați dinții de sus, începeți periajul de pe gingie, trăgând periuța în jos, spre mijlocul gurii. Fiți, totuși, blânzi cu țesuturile moi din cavitatea bucală, pentru a nu le provoca leziuni sau iritații. O gingie care se simte atacată va acționa ca un organism viu și se va retrage. Aceeași modalitate trebuie aplicată și în cazul curățării dinților de jos. Începeți de pe gingie, cu mai puțină presiune, și continuați cu dinții.
Nu periați în cercuri, ci de sus în jos, sau de jos în sus
Reflexul este ca, atunci când periem dinții cu o periuță manuală, să periem în cercuri. Această strategie nu face decât ca placa bacteriană să fie mutată dintr-o parte în alta. Scopul periajului este să ducem placa bacteriană în afara dinților pentru a o putea elimina împreună cu apa și pasta de dinți. Dacă nu realizați periajul corect, ci doar o mutați dintr-o parte în alta, placa bacteriană nu va fi eliminată în totalitate.
Acest lucru va face ca cea rămasă pe dinți să îi afecteze în timp, în ciuda efortului de a peria zilnic. Așadar, puneți periuța la 45 de grade pe dinți și pe gingii și trageți placa bacteriană înspre mijlocul gurii. Atunci când clătiți gura, placa bacteriană va fi și ea eliminată odată cu pasta de dinți.
Nu uitați de interiorul dintiților și al gingiilor
O cantitate considerabilă de placă bacteriană se regăsește depusă și pe limbă, interiorul dinților și al gingiilor. Chiar dacă faceți eforturi să curățați dinții, este important să curățați toată cavitatea bucală. În acest mod veți evita riscul ca placa bacteriană din restul gurii să se depună pe dinți imediat după periere. Puteți, în acest sens, achiziționa o periuță de dinți cu suprafață special dedicată curățării limbii și a obrajilor.
De asemenea, pentru aceste zone, și apa de gură este foarte eficientă și ușor de folosit. Nu în ultimul rând, aveți în minte că trebuie să periați și parte din spate a danturii. Și spatele dinților poate și va fi afectat de placa bacteriană, oricât de bine ați curăța suprafețele aflate la vedere.
Cu cât aveți o igienă dentară mai complexă, cu atât veți evita cariile și complicațiile ce pot apărea la dantură.
Nu uitați de perierea limbii și a interiorului obrajilor
Așa cum am menționat mai sus, există unele periuțe dentare care dețin o suprafață special dedicată curățării limbii și obrajilor. Spre deosebire de perii periuței, acele suprafețe reușesc să pătrundă între papilele gustative și să curețe cu simț de răspundere. Deși multă lume alege să perieze limba cu periuța, zona special dedicată limbii este mult mai eficientă.
Așadar, data viitoare când vă spălați pe dinți, acordați-i o șansă. Veți observa că limba și obrajii vor rămâne cu mult mai curați și veți avea senzația de prospețime mai îndelungată. Același lucru se aplică și în cazul interiorului obrajilor. Importanța curățării lor eficientă stă în faptul că aceștia intră constant în contact cu alimentele. Așadar, la fel ca și dinții, aceștia vor fi împovărați cu resturi de alimente, ce se vor transforma în tartru.
Obrajii în sine nu vor fi atacați vizibil de tartru, însă dinții din proximitatea lor vor fi. Tocmai din acest motiv este și recomandat uzul apei de gură de câteva ori pe zi, pentru o igienă totală.
Acestea sunt procedurile corecte pentru periajul dentar cu o periuță manuală.
Stomatologie fără durere în București? Da, la Dr. Marana!
Pentru tratamente stomatologice fără disconfort în București, te așteptăm oricând la Dr. Marana! Te poți programa online sau telefonic pentru un periaj dentar profesional.