Când ne gândim la prânzuri sănătoase, adesea uităm să luăm în considerare ce este sănătos și pentru dinții noștri. De aceea, în acest articol îți vom oferi câteva idei de alimente pentru un pachețel sănătos pentru dantura copilului tău. De asemenea, îți vom spune și ce nu este indicat să îi pui în pachețelul pentru școală sau grădiniță celui mic. Citește în continuare!

Pachețel sănătos pentru dantura copilului tău – idei de alimente

Există o mulțime de alimente care sunt bune pentru dinți și ajută la protejarea dinților împotriva cariilor.


Alimente bune pentru dinți pe care le poți pune în pachețelul copilului tău


Brânză. Acesta este un aliment bun pentru dinții noștri. Brânza crește pH-ul în gură și scade riscul de carii. Se crede, de asemenea, că brânza crește cantitatea de salivă din gură. Brânza conține calciu și proteine, care sunt substanțe nutritive ce întăresc smalțul dinților. Acest lucru face ca brânza să fie o gustare delicioasă și o modalitate excelentă de a încheia mesele, deoarece vă poate proteja dinții până când vă periați. Este ideală pentru pachețelul celui mic pentru școală sau grădiniță!


Iaurt. La fel ca brânza, iaurtul este bogat în calciu și proteine, ceea ce îl face un aliment excelent pentru sănătatea generală a dinților tăi și ai copilului tău. Probioticele din iaurt sunt bacterii bune de care beneficiază gingiile. Acest lucru se întâmplă deoarece bacteriile bune alungă bacteriile rele care duc la carii. Alegeți un iaurt sănătos, simplu, fără zaharuri adăugate sau artificiale.


Salatele verzi

Deloc surprinzător, salatele verzi există în mod normal pe fiecare listă de alimente sănătoase. Sunt pline de vitamine și minerale, dar au un conținut scăzut de calorii. Salatele verzi și spanacul contribuie, de asemenea, la o sănătate orala excelenta. Sunt bogate în calciu, care întărește smalțul dinților.

Nu știți cum să introduceți salatele verzi în pachețelul pentru școală al copilului dvs? Vă dăm câteva sugestii! Adăugați o mână de spanac într-un sandviș sau aruncați niște frunze de salată pe o felie de pizza. De asemenea, puteți încerca să adăugați niște verdeață la un smoothie cu fructe de pădure proaspete sau alte fructe. Ce idei de pachețel pentru copii absolut delicioase și sănătoase pentru dantură!

Alte alimente bune – pachețel sănătos pentru dantura copilului

Merele. Medicii recomandă să stăm departe de zaharuri ca regulă de bază, dar există și excepții. În acest caz, fructele, precum merele, pot conține zaharuri naturale, dar au și apă și fibre. Textura fibroasă a mărului stimulează țesutul gingival, ceea ce ajută la protejarea gurii. Consumul de mere crește, de asemenea, producția de salivă, care spală particulele alimentare și bacteriile în mod natural. Merele nu pot înlocui efectul periajului pe dinți, dar susțin sănătatea orală până când copilul ajunge acasă și poate să se spele pe dinți.


Morcovi. La fel ca merele, morcovii sunt crocanți și plini de fibre, ceea ce contribuie la producția de salivă. Aceasta, la rândul său, spală bacteriile dăunătoare și scade riscul de carii. Puteți include baby-morcovi ca o gustare sănătoasă în pachețelul copilului, simpli sau cu un sos preferat.


Țelină

Țelina este adesea considerată fadă, apoasă sau chiar criticată pentru firele fibroase, dar exact aceste lucruri fac țelina atât de bună pentru dinți. La fel ca merele și morcovii, țelina îndepărtează bacteriile din gură, reducând riscul de carii la copii.


Migdale. Migdalele sunt bune pentru dinții copilului, deoarece sunt o sursă excelentă de calciu și proteine, în timp ce au un conținut scăzut de zahăr. Dacă includeți un sfert de cană de migdale în prânzul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră, ajutați la prevenirea apariției cariilor și la întărirea dinților.


Alimentele care sunt bune pentru dinți sunt, de asemenea, excelente pentru sănătatea și bunăstarea generală a copilului. Ele sunt gustări grozave și pot fi încorporate cu ușurință în prânzurile școlare ale micuțului tău.

Alimente care sunt dăunătoare pentru dinți

Vă vorbim, de asemenea, și alimentele care dăunează dinților copiilor. Asigurați-vă că nu adăgați aceste alimente în prânzurile pregătite pentru școală sau gradiniță! Astfel, veți contribui în mare măsură la promovarea sănătății orale excelente a copilului dvs. Iată patru alimente și băuturi de evitat în timpul prânzului celui mic:


Bomboane tari. Bomboanele tari pot părea inofensive, dar expun imediat dinții la o mulțime de zaharuri și pot chiar declanșa urgențe dentare. Mestecarea bomboanelor dure poate deteriora și lucrările dentare existente. Bomboanele pot ciobi sau crăpa un dinte sănătos, chiar și la copii. Înlocuiți bomboanele cu gume de mestecat fără zahăr dacă cel mic vrea neapărat să mestece ceva dulce și aromat.


Alimente cu nivel ridicat de aciditate. Limitarea aportului de acid citric din fructe precum portocale sau lămâi vă poate ajuta să protejați dinții copilului. Alimentele acide pot eroda smalțul în timp, făcându-le predispuse la carii. Aceste alimente pot, de asemenea, agrava rănile bucale. În schimb, alegeți pentru sucul din pachețelul copilului fructe precum merele, care promovează o gură sănătoasă.

Alte alimente dăunătoare pentru dinții copilului


Feriți-vă de alimentele crocante. Cărui copil nu-i place un chips de cartofi cu gustul acela grozav? Chiar dacă aceste alimente sunt delicioase, nu sunt grozave pentru sănătatea lor orală. Chipsurile de cartofi sunt pline de amidon care se blochează pe dinți și contribuie la apariția cariilor și a tartrului.


Omiteți băuturile energizante, apa cu vitamine și sucurile carbogazoase. Deși toate par gustoase, iar unele par chiar sănătoase, sunt încărcate cu zaharuri. Carbonația este, de asemenea, dăunătoare pentru dinți din cauza acidității sale, ceea ce înseamnă că erodează smalțul. Cea mai bună băutură pentru orice copil este apa, deoarece ajută la spălarea bacteriilor din gură, fără aport de zaharuri și calorii.

Sfaturi pentru părinți


Contribuiți la sănătatea orală a copilului dumneavoastră luând decizii sănătoase pentru gura sa prin pachețelul de prânz pe care i-l pregătiți. Amintiți-vă însă că niciunul dintre aceste alimente nu va înlocui vreodată periajul, folosirea aței dentare sau consultațiile la dentistul pediatru. Curățările de rutină nu trebuie să lipsească. Asigurați-vă că micuțul dumneavoastră se spală pe dinți de două ori pe zi timp de două minute de fiecare dată și vizitează medicul stomatolog la fiecare șase luni.

Dacă copilul dumneavoastră primește în prezent tratament ortodontic, unele dintre aceste alimente pot să nu fie cea mai bună opțiune, deoarece pot prezenta riscuri pentru aparatul dentar și pot duce la spargerea bracket-urilor sau a aparatelor dentare. Lucrați cu medicul ortodont pediatru al copilului dumneavoastră pentru a determina alternative sănătoase la aceste alimente expuse mai sus.

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea orală a copilului dumneavoastră, programați o întâlnire cu Dr. Marana și echipa sa de specialiști. Vom fi bucuroși să vă ajutăm să faceți alegeri grozave, ușor de gestionat, pentru sănătatea orală a copilului dvs.!

Dentist pediatru în sectorul 1 București – Dr. Marana

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.