Echipa cabinetului nostru stomatologic crede cu tărie în forța informației și, mai presus, în comunicare. Din acest motiv este extrem de important pentru noi nu doar să comunicăm cu pacienții noștri, ci să scriem aceste informații și pe blogul nostru. De ce? Pentru ca și cei de acasă, care nu sunt neapărat pacienții noștri, să primească informații utile. Poate că alți medici stomatologi nu au timp să le ofere sau poate pacienții nu realizează că trebuie să le ceară. Din acest considerent ne-am propus astăzi să vă explicăm cum să vă pregătiți înainte de o operație stomatologică. Vrem să ne asigurăm că v-ați făcut datoria de pacienți silitori și că ați îndeplinit toate cele necesare pentru a putea lua parte la operația stomatologică de care aveți nevoie.

Întrebați medicul stomatolog ce informații trebuie să știți înainte de o operație stomatologică

Medicii stomatologi sunt și ei oameni. Deși nu este acceptabil să facă greșeli în timpul tratamentelor pe care le realizează pe pacienții lor, este acceptabil să uite unele lucruri din când în când.

Așadar, dacă urmează să luați parte la o operație stomatologică și vedeți că medicul stomatolog nu vă oferă niște informații pe care vi se pare că ar trebui să le primiți, nu ezitați să întrebați. Medicul vostru va fi bucuros văzând că vă dați interesul și că vă doriți să fiți informat de dinainte. Deși în alte medii oamenii ar putea fi deranjați de cineva care pune întrebări, nouă ne place să avem un pacient interesat să discute despre obiectul meseriei noastre. Cu atât mai mult cu cât răspunsurile noastre îl vor ajuta pe acesta.

Concluzia – întrebați! Dacă nu știți despre ce să întrebați sau dacă nu știți ce informații ar trebui să vă ofere medicul dentist, e simplu. Trebuie să știți exact ce afecțiune aveți; exact ce a cauzat-o; dacă sunt variante alternative ale chirurgiei stomatologice și, dacă da, care sunt acestea și ce avantaje și dezavantaje are fiecare posibilitate de tratament.

Odată ce ați obținut răspunsurile la aceste întrebări, veți putea alege singuri varianta de tratament care vă surâde. Totuși, încercați să ascultați și sfatul medicului stomatolog. El are o idee mult mai bună asupra tipului de dinți și gingii pe care le aveți; asupra șanselor de reușită și asupra ceea ce se potrivește mai bine în funcție de obiceiurile voastre dentare (scrâșnit din dinți; suprautilizarea unei părți în timpul masticației etc.) și de igienă dentară.

Efectuați seturile de analize cerute de medicul stomatolog

Există o multitudine de analize care se realizează de către pacienți înaintea efectuării unei chirurgii stomatologice, cum ar fi:

  • VSH,
  • testul APTT și Howell, â
  • hemoleucogramă,
  • Protrombina PT,
  • transaminaze serice (ALT AST),
  • testul pentru depistarea hepatitei B și C ori a virusului HIV, AP și INR,
  • testul de investigare a hemostazei primare,
  • analize hematologice, â
  • coagulograma,
  • testul pentru măsurarea hemoglobinei,
  • a nivelului glicemiei din sânge
  • și a numărului de leucocite și trombocite.

Desigur, nu va trebui să le realizați pe toate. Însă, în funcție de ce a văzut medicul pe fișa cu istoricul vostru medical pe care a consultat-o în prealabil, acesta vă va explica exact pe care trebuie să le faceți.

Dacă ați fost subiecții unor probleme de sănătate complicate, este posibil ca medicul dentist să vă ceară să realizați și unele teste suplimentare. Dacă vă întrebați care este scopul acestor teste, acela este strict de a afla dacă operația stomatologică poate fi desfășurată în condiții de maximă siguranță. Atât pentru voi, cât și pentru medicul dentist, pentru a nu pune pe nimeni în pericol.

De asemenea, este posibil ca medicul stomatolog să vă ceară să efectuați o electrocardiogramă, din aceleași motive: pentru a vedea dacă aveți probleme cu inima și dacă inima voastră poate permite efectuarea de anestezii și chirurgii stomatologice. Tot la acest pas ar trebui să îi specificați medicului orice tip de alergie o aveți, în special dacă este la vreun tip de medicament ori la anestezic. Orice tip de afecțiune pe care ați suferit-o sau o suferiți în continuare trebuie menționată.

Curățați bine cavitatea bucală înaintea chirurgiei stomatologice

De curățarea cavității bucale înaintea unei chirurgii stomatologice se va ocupa și medicul dentist. Totuși, nu strică să vă ocupați și voi, înainte de a pleca de acasă spre cabinetul stomatologic.

Deși medicul dentist va efectua un detartraj și un periaj profesional înainte de a începe operația efectivă, este ideal să curățați și voi, preventiv, dantura. De ce? Pentru o mai bună șansă de îndepărtare a plăcii bacteriene și a resturilor de mâncare. Aceste resturi ar putea ajunge, în caz contrar, în gingia deschisă și ar putea infecta zona.

Infecțiile dentare sunt cele mai rele infecții pe care le poate avea o persoană. Nu doar că sunt extrem de dureroase, însă distrug complet capacitatea pacientului de a mastica. Acest lucru duce la lipsa de nutriție, adică la slăbirea organismului. Știm cu toții că un organism slăbit este un organism care se află în incapacitatea de a lupta contra virușilor și infecțiilor.

Există unele situații, în funcție de operația de care aveți nevoie, în care medicul vă va spune să nu mâncați nimic cu x ore înainte de operație. Respectați indicațiile, aceste reguli sunt puse special ca să vă fie vouă bine, pentru siguranța voastră în timpul chirurgiei și în perioada post chirurgicală.

Operații stomatologice în București

Eu, Dr. Marana, am încredere că pot vindeca orice pacient. De aceea, dacă consideri că ai nevoie de o operație stomatologică pentru a rezolva problema ta, sunt aici pentru tine. Oricand!

Hai la o consultație gratuită la Dr. Marana, indiferent ce problemă stomatologică ai Te poți programa online pe site sau telefonic.

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.