Numărut de probleme dentare apărute din cauze genetice este destul de mare. Informațiile oferite de medicii dentiști pentru acestea ar putea să nu fie întotdeauna clare. Din acest motiv, astăzi dorim să vă vorbim despre mușcătura inversă: ce este aceasta, ce o cauzează și cum poate fi rectificată? Un pacient bine documentat este un pacient care va înțelege mai ușor pașii spre recuperare, atât cei din cabinetul medicului, cât și cei pe care trebuie să îi urmeze acasă.
Ce este mușcătura inversă?
Pentru început, trebuie să înțelegeți legătura dintre ocluzie și mușcătură. Ocluzia dentară este modalitatea în care dinții de sus îi întâlnesc pe cei de jos. Mușcătura este același lucru, însă în limbaj popular. Acest lucru înseamnă că mușcătura inversă este aceea în care, contrar cazului normal, dinții de jos, cu tot cu maxilar, sunt mai în față decât dinții de sus. În mod normal, atunci când ținem gura închisă pe măsele, dinții de sus trebuie să fie ușor mai în față decât cei de jos.
De ce apare mușcătura inversă?
Mușcătura inversă poate apărea din cauze genetice. Dacă aveți deja un astfel de caz în familie, încercați să duceți copiii de mici la stomatolog. Este important să fie localizată și corectată din timp. Atunci când vine vorba despre dereglări genetice ale structurii mandibulei, a maxilarului sau a orice altceva, este important să îi duceți pe cei mici la stomatolog cât mai repede, înainte să se termine de osificat oasele maxilare. Astfel, se poate corecta pe deplin orice problemă de acest fel.
A doua cauză a apariției mușcăturii inverse este reprezentată de presiuni externe. Aceste presiuni externe pot fi și obiceiurile proaste ale copiilor, cum ar fi să-și împingă constant maxilarul în față sau să-și sugă buza superioară. De aceea, pentru a preveni acest tip de rezultat negativ, este important să aveți mereu grijă la astfel de obiceiuri nocive ale copiilor.
Cum se corectează mușcătura inversă?
În funcție de vârsta celui ce suferă de mușcătura inversă sau de starea de agravare a acesteia, există două tipuri de tratament. Acesta poate fi chirurgical sau non-chirurgical. La decizia asupra cărui tip de tratament se potrivește contribuie și alți factori, cum ar fi: spațierea dintre dinți ori cât de înghesuiți sunt dinții; prezența tuturor dinților în gură sau prezența spațiilor între ei etc.
Tratamentul chirurgical
Când vine vorba de tratamentul chirurgical, acesta nu are limită superioară de vârstă. Cu toate acestea, el are o limită inferioară de vârstă. Nu este indicat pentru persoanele a căror întărire a oaselor nu s-a terminat încă.
Cu alte cuvinte, dacă copilul este încă în creștere și încă nu are toți dinții definitivi, mușcătura sa inversă încă mai poate fi reparată fără a fi nevoie de chirurgie.
Tratamentul non-chirurgical
Tratamentul non-chirurgical este ales atunci când medicul ortodont observă cauza ce provoacă mușcătura inversă. Medicul dentist sau medicul ortodont va realiza un fel de camuflaj. De ce? Pentru a compensa pe cât posibil ceea ce nu poate fi reparat la osul maxilar, din cauza decalajului scheletal.
Tratamentul ortodontic
Acest tip de tratament este recomandat acelor pacienți care au venit din timp și au localizat problema încă din formă incipientă. Așadar, înainte ca procesul de creștere a oaselor maxilare să se fi încheiat. Medicii stomatologi și ortodonți recomandă ca acest tratament să fie deja încheiat înainte de vârsta de 18 ani. După această vârstă, s-ar putea ca medicii să nu se poată opune modului în care avansează osul maxilar. În această situație, singura variantă posibilă rămâne cea chirurgicală.
Importanța unei mușcături corecte nu este doar la nivelul efectului vizual. Aceasta afectează atât dicția, pronunțarea sunetelor, cât și stima de sine. O persoană cu o dantură proastă are de obicei mai multe complexe de inferioritate decât una cu o dantură corectă și sănătoasă.
Corectarea mușcăturii inverse în București – Dr. Marana
Dacă tu sau cineva drag vă confruntați cu această problemă, înțeleg că aveți nevoie de o programare urgentă la dentist în București. De aceea, cabientul Dr. Marana va avea mereu ușa deschisă pentru cei care au nevoie de corectarea mușcăturii inverse în București!
Sursă foto: sanident.com