Molarii de minte (sau măselele de minte) încep de obicei să se dezvolte între 14 și 22 de ani. Fiecare caz este însă diferit; uneori vor apărea doar 2 sau 3 astfel de molari, la alți pacienți nu vor apărea deloc. Este important să fii proactiv, deoarece molarii de minte pot fi foarte dureroși și pot perturba dinții permanenți din jur dacă nu sunt îngrijiți la momentul potrivit.

Măselele de minte: la ce să te aștepți?

Un panorex este o radiografie care realizează o imagine a întregii guri, inclusiv a dinților, a maxilarelor superioare și inferioare, a cavităților sinusurilor și a structurilor și țesuturilor din jur. Un panorex ne permite să vedem o imagine de ansamblu și să evaluăm ceea ce se întâmplă în gura unui pacient pentru a decide care ar trebui să fie cursul de acțiune pentru viitorul tratament.

De obicei, recomand părinților de minori să le facă un panorex în jurul vârstei de 15 ani pentru a vedea exact unde se află molarii de minte în gură. Cel mai bine este să fii proactiv și să faci un plan pentru molarii de minte ai copilului tău, mai degrabă decât să aștepți până când îi provoacă durere adolescentului. În acest fel, copilul nu va avea dureri și ieșirea molarilor de minte nu va impacta parcursul său școlar.

Pentru a evita orice surprize sau complicații, recomand copiilor să-și scoată molarii de minte înainte de a merge la facultate.

La ce să vă așteptați când îndepărtăm măselele de minte?


Este important să vă păstrați gura curată după extracția molarilor de minte și să urmați instrucțiunile pe care vi le oferă medicul dentist.

Asigurați-vă că ascultați ce spune medicul dentist al copilului dumneavoastră cu privire la dietă după intervenție. De asemenea, urmați instrucțiunile medicului pentru pregătirea dinaintea intervenției.

Iată câteva modalități de a-ți îngriji gura după extracția molarilor de minte:

Cel mai probabil, copilul dumneavoastră se va simți inconfortabil după extracția măselelor de minte și va avea dureri moderate. La unii pacienți, această durere este mai puternică.
Umflarea este normală și atinge apogeul în 48 de ore. Nu vă alarmați dacă durează câteva zile până când se dezumflă. Pot apărea și vânătăi, este perfect normal.
Copilul dumneavoastră poate mesteca ușor o bucată curată de tifon pentru a ajuta la oprirea oricărei sângerări. Dacă există unele scurgeri de sânge la nivelul extracției, este perfect normal. Acestea sunt o parte a procesului de vindecare.

Dinții vor trebui periați cu atenție. Copilul dumneavoastră încă poate (și ar trebui!) să-și spele dinții după extracția măselelor de minte. Trebuie doar să aibă grijă când periază în spatele gurii. Rănile durează ceva timp pentru a se vindeca, iar în această perioadă este necesară o atenție suplimentară.


Stomatologul copilului dumneavoastră îi poate oferi o seringă pentru a ajuta la clătirea alveolelor. Noi, la cabinetul dentar condus de dr stomatolog Marana, punem la dispoziția pacienților tot ce au nevoie pentru o recuperare ușoară după extracția molarilor de minte.

Extracții măsele de minte în sectorul 1 București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu,

nr.1, sc. B, ap. 2, București, sector 1

📞Programări: 0730 547 000