Cândva, un aparat dentar era cel care stârnea râsetele colegilor de clasă. Acea perioadă, din fericire, a trecut de mult timp. Astăzi, oamenii sunt obișnuiți cu aparatele dentare. De asemenea, ajută mult și faptul că astăzi aparatele dentare nu mai sunt doar simple sârme. Dimpotrivă, sunt colorate, cu pietre, cu ștrasuri. Ele reflectă perfect personalitatea pacientului care le poartă. Totodată, astăzi avem și aparate dentare invizibile pentru cei care vor să le păstreze un secret.
Un aparat dentar nu mai reprezintă un stigmat, ci rezultatul unei evoluții a tehnicii stomatologice. Un mod de a spune cine ești. Acest lucru este valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Există anumite lucruri esenșiale de știut înainte de -ți pune un aparat dentar. Astăzi, Dr. Marana, fondatoarea clinicii stomatologice din București cu același nume, îți spune care sunt aceste lucruri!
Înainte de a obține un aparat dentar
Nu este vorba doar despre aspectul zâmbetului tău atunci când ortodontul îți propune un aparat dentar. Da, ortodonția ajută la îndeplinirea dorinței estetice de a avea dinți drepti. Însă aparatul dentar poate ajuta, de asemenea, la corectarea problemelor de aliniere a dinților, a mușcăturii și a maxilarului și, în cele din urmă, la îmbunătățirea sănătății bucale.
Va trebui să-ți faci lucrările dentare mai întâi. Înainte de a obține un aparat dentar, va trebui să îți curăți dinții și să finalizezi toate celelalte lucrări dentare. Acestea pot include îndepărtarea molarilor de minte, astfel încât să nu interfereze cu tratamentul ortodontic.
Va trebui să îți ajustezi dieta. Începe să limitezi sau să elimini anumite alimente din dietă înainte de a obține aparatul dentar. Aici se includ alimente gumate și lipicioase, cum ar fi caramelele, guma de mestecat; alimente pe care trebuie să le rupi cu dinții pentru a le mesteca, cum ar fi fructele nefeliate; alimente foarte tari, în special cele din care mușți, cum ar fi porumbul și merele (desigur, încă le poți mânca, trebuie doar tăiate și mestecate, mai degrabă decât mușcate).
Spălatul pe dinți va fi mai important ca oricând. Aparatele dentare fac periajul un pic mai dificil, dar el este și mai important odată ce aparatul dentar este montat.
Înainte de a obține un aparat dentar, poți cumpăra un pachet de călătorie pentru îngrijirea bucală din mers. Poartă cu tine oricând și oriunde o periuță de dinți și o pastă în mărime de călătorie, precum și o scobitoare sigură pentru gingii. Învață-te să le folosești la birou și oriunde chiar înainte de a avea montat aparatul dentar. În acest mod, îți va fi foarte ușor să treci la noua rutină atunci când vei avea aparatul dentar în gură.
După montarea aparatului dentar
Un aparat dentar este un angajament. Majoritatea pacienților vor trebui să-și vadă medicul ortodont la fiecare 4-6 săptămâni pentru a se asigura că tratamentul progresează corect și pentru a beneficia de ajustări. Dacă faci sport, în special vreun sport de contact, va trebui să porți o apărătoare specială oferită de ortodont sau dentist.
Ar putea să existe ceva durere. Uneori, pacienții pot prezenta dureri ușoare, mai ales după plasarea inițială a aparatului, când firele sunt strânse. Pacienții pot încerca să mestece gumă fără zahăr sau să sugă (fără să mestece) gheață pentru a ameliora disconfortul. De asemenea, puteți ține la îndemână medicamente pentru durere disponibile în farmacii fără prescripție medicală. Consumați numai alimente moi, mai ales la început, când vă obișnuiți cu noul aparat dentar.
Știind la ce să vă așteptați înainte de a obține aparatul dentar va face experiența mult mai ușoară. Când dinții sunt corect aliniați în sfârșit și vei vedea acel nou zâmbet sănătos, vei realiza că micile inconveniente au meritat! Din plin!
Cauți un ortodont sau vrei să știi dacă aparatul dentar este potrivit pentru tine? Nu ești sigur dacă dinții tău sunt corect poziționați și aliniați? Programează-te la Dr. Marana!
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programări: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.