În acest articol, ne-am propus să vorbim despre bruxism și, în special, despre gutierele pentru bruxism. Ce sunt ele, la ce ajută și cum le folosim? Află totul de la Dr. Marana!

Ce este bruxismul?

Bruxismul este un obicei patologic, care constă în faptul că pacientul scrâșnește involuntar dinții. Bruxismul este de două feluri, atât diurn, cât și nocturn. Cel din urmă este considerat cel mai periculos dintre ele. De ce? Pentru că pacientul nu are nici cel mai mic control asupra activității de scrâșnire pe timpul nopții, în timp ce doarme.

Acest obicei are efecte multiple, de la tocirea dinților până la afecțiuni ale articulației dintre maxilar și craniu. Însă, din fericire, există mai multe opțiuni de a reduce aceste efecte negative ale bruxismului la minim.

Una dintre aceste opțiuni este reprezentată de gutierele pentru bruxism. Gutierele sunt una dintre cele mai renumite și mai de folos variante de combatere a efectelor negative ale bruxismului.

Ce sunt gutierele pentru bruxism?

Gutierele pentru bruxism sunt, într-o explicație mai simplă, niște măști de plastic pentru dinți. Grosimea, culoarea, opacitatea sau duritatea acestora vaziază de la pacient la pacient. Puteți cumpăra gutiere pentru bruxism aproape în orice farmacie. Totuși, indicat este să le faceți la comandă. În felul acesta, se vor adapta perfect formei dinților voștri și nivelului la care a ajuns bruxismul cu care vă confruntați.

Care este rolul gutierei pentru bruxism?

Gutierele pentru bruxism au ca rol principal poziționarea între cele două rânduri de dinți: cel superior și cel de jos. Prin prezența gutierei pentru bruxism, dinții nu se vor mai freca între ei. Vor fi, așadar, protejați de orice gest de frecare ce poate apărea în timpul somnului.

Persoanele care suferă de bruxism și care nu își protejează dinții vor suferi de tocirea acestora, ruperea acestora și dureri acute. Mai mult decât atât, prezența unei gutiere pentru bruxism poate ajuta enorm la protejarea contra disfuncțiilor ce apar de obicei la nivelul articulației dintre maxilar și craniu.

Cum se folosește o gutieră pentru bruxism?

Gutierele pentru bruxism se aplică seara, după ce periajul dentar a fost deja realizat, înainte de somn. A doua zi, după trezire, acestea pot fi înlăturate.

Cu toate acestea, fiecare pacient este unic. Din acest motiv, s-ar putea ca uneori să fie nevoie să păstrați aceste gutiere și pe timpul zilei, în funcție de cât de grav este bruxismul de care suferiți. De aceea, trebuie să menționăm faptul că aceste intrucțiuni sunt de bază și nu sunt aplicabile tuturor pacienților. Trebuie întotdeauna să întrebați medicul dentist despre cum să folosiți voi gutierele pentru bruxism, aplicat la cazul și la necesitățile voastre.

Cum se întrețin gutierele?

Atunci când vă cumpărați gutiere din farmacie sau când faceți gutiere la comandă prin intermediul cabinetului stomatologic, acestea vor veni într-o cutiuță specială de plastic pentru depozitare atunci când nu sunt folosite. Este indicat să le păstrați în această cutiuță, pentru a fi siguri că sunt mereu în siguranță.

Atunci când aplicați gutierele pe dinți, este indicat să le treceți printr-un jet de apă înainte, pentru a elimina orice fir de praf ce s-ar fi putut depune pe ele de la ultima folosire. De asemenea, este indicat ca atunci când eliminați gutierele, să le treceți printr-un jet de apă, pentru a elimina saliva. Din când în când, din cauza faptului că apa poate lăsa mici depuneri de calcar pe gutiere, este indicat să le spălați cu puțină pastă de dinți și să le frecați ușor cu periuța de dinți.

Cum se realizează o gutieră pentru bruxism la comandă?

Pentru a realiza o gutieră pentru bruxism la comandă, adaptată special pentru nevoile pacientului în cauză, acesta se va prezenta de două ori la cabinetul stomatologic. De ce? Pentru că realizarea unei gutiere presupune doi pași importanți.

La prima ședință, medicul stomatolog va amprenta atât dinții de sus, cât și dinții de jos ai pacientului. După aceasta, amprentele sunt trimise la laboratorul de tehnică dentară, pentru realizarea mulajului și a gutierelor efective.

A doua ședință constă în probarea gutierei și ajustarea sa completă, pentru a nu crea jenă pacientului la purtare.

Gutiere pentru bruxism la comandă în București

Dacă ai nevoie de gutiere pentru bruxism la comandă în București, bine ai venit la Dr. Marana! La cabinetul nostru stomatologic, realizăm gutiere la comandă, dar și alte proceduri de stomatologie și estetica dentară în București. Te așteptăm cu drag! Nu uita că ai posibilitatea să te programezi online!

Sursă foto: heraklion.dentist