Inflamarea gingiilor este una dintre cele mai comune probleme care apar la nivelul gurii. Tot aceste gingii inflamate sunt și cele care cauzează cel mai mult disconfort. Din acest motiv, este important să înțelegem nu doar ceea ce le cauzează și ceea ce putem face pentru a le preveni, ci și ceea ce putem face ca să le tratăm. În articolul de astăzi, am pregătit răspunsurile tuturor acestor întrebări pe care pe care le primim frecvent de la pacienții noștri.

Gingii inflamate – cauze și soluții

Ce cauzează inflamarea gingiilor?

Există două mari cauze ale inflamării gingivale:

  • prima cauză este depunerea de placă bacteriană. Din păcate, oricât de strict ar fi ritualul de igienă bucală pe care îl urmați, placa bacteriană va continua să se depună. Din acest motiv, este important ca, la indicațiile medicului stomatolog, să veniți la cabinet în vederea realizării de detartraj și periaj profesional. Acest lucru vă va ajuta să îndepărtați eficient placa bacteriană.
  • al doilea mare inamic al sănătății gingivale care cauzează inflamarea gingiilor este fumatul. Nicotina din țigări are un efect drastic asupra vaselor de sânge de la nivelul gurii. Atunci când apare o rană în cavitatea bucală, din cauza nicotinei aceasta se va închide mult mai lent. Din acest motiv, există un risc în plus să fie atacată de bacterii și să se inflameze.

Cum tratăm gingiile inflamate?

Există două tipuri de tratamente pentru gingiile inflamate: tratamentul nonchirurgical și tratamentul prin chirurgie. Haideți să vă explicăm despre ambele câte puțin! În acest fel, dacă ajungeți în situația să aveți nevoie de acestea, veți știți ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele cele mai importante dintre ele.

1. Tratamentul nonchirurgical al inflamației gingivale

Tratamentul nonchirurgical al inflamației gingivale presupune o foarte amănunțită curățare a întregii guri. Acest lucru presupune un detartraj dentar și un periaj profesional. După îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene, se vor aplica soluții antiseptice. Zona afectată a gingiei, dacă este nevoie, se va trata cu substanțe medicamentoase, pentru o vindecare mai rapidă și mai eficientă.

2. Tratamentul inflamației gingivale prin chirurgie

În cazul în care gingia este inflamată și, din cauza bacteriilor, apar infecții în zonele respective, cea mai bună soluție este chirurgia. În acest fel, prin deschiderea gingiei în zona respectivă, va fi posibilă curățarea în profunzime a bacteriilor care cauzează infecția. Această procedură chirurgicală va ajuta nu doar la trecerea infecției, ci și la îmbunătățirea pe termen lung a calității igienei gingivale din acea zonă. Cu toate acestea, chiar dacă infecția a fost îndepărtată pe moment, este absolut necesar ca pacientul să urmeze o igienă orală strictă, pentru a ajuta lupta organismului împotriva recidivării infecției.

Cum prevenim inflamarea gingiilor?

Prevenirea inflamării gingivale este cu mult mai simplă decât își imaginează cei mai mulți dintre pacienții cabinetelor stomatologice. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a te asigura că previi cu succes apariția durerilor gingivale și a inflamației gingiilor este să igienizezi eficient gura. Acest lucru înseamnă ca, pe lângă spălarea pe dinți de două ori pe zi, să folosești și apă de gură și ață dentară. O dentiție corect curățată, fără depuneri de alimente sau de placă bacteriană, este o dentiție care nu va suferi de gingii inflamate și dureroase.

Ce rol are gingia și de ce este important să o tratăm?

Gingia este una dintre cele mai importante componente ale cavității bucale. Rolul gingiei este de a menține acoperită rădăcina dinților, care este cu mult mai sensibilă decât dintele propriu-zis. Dacă gingiile se inflamează (situație care ar putea să le facă să se retragă), rădăcinile dinților vor rămâne descoperite. Acest lucru va duce nu doar la sensibilitate dentară crescută, ci și la pierderea dinților, care nu vor mai fi la fel de bine prinși.

Din acest motiv, este foarte important să protejăm nu doar dinții, ci și gingia. Fără o gingie sănătoasă, va fi foarte greu să ne păstrăm dinții sănătoși.

gingii inflamate tratament Bucuresti - Dr. Marana

Tratament gingii inflamate în București

Te confrunți cu gingii inflamate? Ai des recidive ale inflamației gingiilor? Știm că este neplăcut și inconfortabil. Vestea bună este că te putem ajuta.

Programează-te la cabinetul stomatologic Dr. Marana și beneficiezi de tratamentul gingiilor inflamate în București sau Ilfov. După consultație, vom vedea ce tip de tratament necesită situația ta. Vei primi recomandări prețioase pentru a preveni recidiva. Vei pleca de la noi cu zâmbetul pe buze, fără durere, cu problema rezolvată rapid!