De când ne naștem până în ultima zi a vieții noastre, învățăm, creștem, ne dezvoltăm. Corpul nostru este cel care ne susține toate activitățile întreaga viață. Dinții noștri, de asemenea, sunt o parte importantă a sănătății noastre generale. În momentul în care dinții nu ne sunt sănătoși, întregul organism suferă. De aceea, Dr. Marana ți-a pregătit un ghid pe vârste care te va învăța cum să ai dinții sănătoși toată viața!
Dinți sănătoși pe perioada sarcinii
Cam jumătate dintre femeile însărcinate nu merg la dentist pe perioada sarcinii, din diverse motive. Ei bine, acest lucru este dăunător pentru dantura lor pe termen lung. Gingivita apare foarte des la femeile însărcinate, din cauza schimbărilor hormonale, a grețurilor de dimineață însoțite de vomă și din cauza neglijării rutinei de îngrijire orală. Fără supravegherea unui dentist, dantura femeilor însărcinate se poate deteriora considerabil. Desigur, nu este nevoie acum să te apuci de intervenții dentare cosmetice, însă este necesar să faci controale dentare periodice pentru a te asigura că totul este în ordine.
De asemenea, dentistul îți va oferi anumite sfaturi alimentare pentru ca și dentiția bebelușului încă nenăscut să se dezvolte așa cum trebuie. De exemplu, Dr. Marana, dentist în București, le sfătuiește pe pacientele sale însărcinate să consume cât mai multe fructe și legume proaspete, alături de lactate bogate în calciu, pentru sănătatea dentară a fătului.
Dinți sănătoși pentru bebeluși
Dinții de lapte încep să apară pe la 6 luni. Până pe la vârsta de 3 ani, bebelușul va avea o dentiție completă de 20 de astfel de dinți temporari. Încă de la apariția primului dinte, copilul trebuie obișnuit cu periajul.
Este suficientă o cantitate de pastă de dinți cât un bob de orez pentru copiii sub 3 ani. Important este să îi faci să se distreze când se spală pe dinți, așa încât să le facă plăcere această activitate. Obiceiurile sănătoase dobândite de mici se vor păsra întreaga viață.
După vârsta de 3 ani, au nevoie de o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre. Dacă dinții se ating deja unul de altul, copilul va trebui învățat să folosească ața dentară.
Ca și adulții, bebelușii trebuie să meargă la controalele dentare de rutină de 2 ori pe an. Bineînțeles, în cazul unui dinte ciobit sau rupt, vizita la dentist devine o urgență.
Dinți sănătoși pentru copiii de 4-12 ani
După vârsta de 4 ani, încep să cadă dinții de lapte și să apară cei permanenți. Acest proces este de regulă finalizat până la vârsta de 7 ani. Totuși, la unii copii acest lucru poate dura chiar până la 12 ani. Nu este nicio problemă. Important este să meargă la controale dentare regulate.
Până acum, copiii deja ar trebui să aibă o rutină de îngrijire orală, cel puțin dimineața și seara. Cele 2 minute de periaj de 2 ori pe zi trebuie să fie literă de lege pentru cei mici, dacă vrei să aibă dinți sănătoși.
Totodată, aceasta este vârsta cea mai potrivită pentru a purta aparate dentare, dacă este cazul. Acum, dinții se îndreaptă cel mai ușor, cel mai rapid și cu cele mai mici costuri pentru părinți.
Dinți sănătoși pentru adolescenți
Teama de o respirație neplăcută îi îndeamnă pe cei mai mulți adolescenți spre o igienă dentară riguroasă. Ceea ce este fantastic! În continuare, vizitele la stomatolog de două ori pe an sunt esențiale pentru a detecta și a rezolva eventualele probleme dentare.
După vârsta de 17 ani, ne putem aștepta la eruperea așa-numitelor măsele de minte. În această perioadă nu tocmai confortabilă, este necesar să îi asigurăm pe adolescenți de tot sprijinul nostru ca părinți și ca medici stomatologi.
De asemenea, la această vârstă poate apărea bruxismul – scrâșnirea dinților. Dacă adolescentul are o astfel de problemă, ea trebuie corectată imediat, înainte să conducă la probleme ale danturii și ale maxilarului.
Dantura sănătoasă a adulților sub 40 de ani
Igiena orală continuă să fie o prioritate pentru a preveni apariția parodontozei. Dacă primele semne ale acestei boli își fac acum simțită prezența, este necesar ca pacienții să urmeze tratamentul indicat de stomatolog pentru a preveni pierderea definitivă a dinților.
Fumatul și alte obiceiuri mai puțin favorabile danturii de-a lungul timpului pot conduce acum la necesitatea unor proceduri dentare cosmetice.
Dantura adulților de peste 40 de ani
Continuarea consulturilor stomatologice de două ori pe an este esențială pentru acești pacienți. Acesta este intervaul cel mai probabil în care își pot face apariția problemele dentare semnificative: boala gingivală, pierderea dinților, sensibilizarea și decolorarea dinților, gura uscată, cancerul oral etc.
Chiar și în cazul unei danturi mai puțin estetice la această vârstă, acest lucru nu trebuie să vă impacteze emoțional. Există o multitudine de soluții pentru orice buget, astfel încât fiecare pacient să aibă dantura perfectă din nou.
Dantura adulților de peste 60 de ani
După 60 de ani, dantura este expusă cel mai mult cariilor și bolii parodontale. De asemenea, folosirea anumitor medicamente poate duce la uscarea gurii. O gură uscată conduce, la rândul ei, la alte probleme de sănătate dentară.
De aceea, vă recomandăm să urmați sfaturile dentistului privind tratamentul gurii uscate. De asemenea, vă recomandăm să nu amânați montarea de coroane, punți dentare sau lucrări dentare, după necesitate. Lipsa dinților pe termen lung cauzează probleme ale oaselor din maxilar și mandibulă.
În cazul în care luați medicație pentru inimă sau orice alt fel de medicamente, este necesar să informați medicul stomatolog la fiecare vizită.
Vrei dinți sănătoși? Dr. Marana îți promite cele mai bune tratamente dentare din București!
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programări: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.