Aftele bucale nu sunt un subiect care să pară să aibă legătură în mod automat cu stomatologia. Cu toate acestea, având în vedere locul în care apar, considerăm important să discutăm măcar în trecere și de acest subiect. Există multe conexiuni între sistemele organismului nostru, iar aftele sunt unul din cele mai bune exemple de legătură strânsă între aceste sisteme. Haideți să aflăm ce sunt aftele, care sunt factorii care le cauzează și cum puteți avea grijă de cavitatea voastră bucală astfel încât să nu mai fiți victima acestor mici răni usturătoare.
Ce sunt aftele?
Aftele sunt mici răni, de culoare albicioasă, adesea împrejmuite de o zonă roșie și inflamată. Acestea apar la nivelul mucoasei cavității bucale, fie că vorbim despre interiorul obrajilor, despre baza gingiilor, despre cerul gurii sau despre limbă. Aftele pot apărea atât una câte una, cât și în grupări de mai multe. Este important de știut că, în ciuda senzațiilor de durere destul de deranjante, aftele nu sunt contagioase. Există mai multe tipuri de aftă și este important să le cunoașteți. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu astfel de afecțiuni, nu ezitați să vă contactați medicul, pentru ca acesta să vă recomande tratamentul ideal.
Tipuri de afte
Aftele minore
Aftele minore sunt cele mai des întâlnite afte. Sunt de dimensiuni relativ mici, de până la maxim un centrimetru. Forma lor este rotundă, sau ovală și, de cele mai multe ori, apar individuale, însă pot apărea și în grup. Acestea se vindecă, de obicei, în maxim două săptămâni de la apariție, însă este nevoie de tratamentul oferit de medic, fără de care ar putea dura mult mai mult. Vestea cu adevărat bună este că aftele minore nu lasă semne sau citatrici.
Aftele majore
Aftele bucale majore se dezvoltă mult mai mult decât cele minore. Pe lângă dimensiunile considerabil mai mari, aftele majore sunt și mult mai dureroase decât cele minore. În ceea ce privește forma lor, aftele bucale majore sunt de obicei rotunde și cu un contur foarte bine evidențiat, din cauza adâncimii lor considerabile. Cu toate acestea, pot avea și o formă neregulată, în funcție de tipul de aftă. Acest tip de aftă lasă, de cele mai multe ori, cicatrice în locul în care s-a format. Timpul de vindecare este foarte mare, de aproximativ o lună, diferind de la caz la caz.
Aftele herpetiforme
În ciuda denumirii ce poate fi ușor înfricoșătoare, aftele herpetiforme nu au nicio altă legătură cu herpesul, decât cea a formei. Nu apar în urma contactării virusului herpetic, însă, la fel ca herpesul, sunt formate de între 10 și 100 de leziuni care se grupează într-una mare. Cu un contur neregulat, aceste afte se vindecă în aproximativ 7-15 zile, nelăsând urme sau cicatrici.
Cauzele aftelor bucale
Aftele bucale, indiferent de tipul lor, nu apar din cauza unui singur factor. Acestea apar întotdeauna din cauza mai multor factori combinați. Spre exemplu, ați putea căpăta o aftă bucală dacă vă periați dinții cu prea mult elan și aveți obiceiul de a vă mușca obrajii. Un alt factor care ar putea duce la apariția ulcerațiilor aftoase este reprezentat de pastele de dinți sau de apa de gură care conțin lauril sulfat de sodiu.
Există multe produse pentru igiena orală care nu conțin acest ingredient, așa că dacă sunteți predispuși la afte, puteți să alegeți unul dintre acestea. Uneori aftele apar pur și simplu ca urmare a unor lucrări stomatologice, fără să aibă legătură cu starea de sănătate a pacientului.
Ulcerațiile aftoase pot apărea și dacă sunteți alergici la unele bacterii din cavitatea bucală. În general, aceste formațiuni apar la persoane care au sistemul imunitar scăzut. O persoană care bea suficientă apă și care are un regim alimentar sănătos va suferi, pe parcursul vieții, de mult mai puține afte decât cineva care nu are grijă de alimentație. Acest lucru este dovedit științific, pentru că un regim alimentar sănătos oferă un sistem imunitar mai puternic.
Cu toate acestea, există unele produse care cauzează afte, unele mai sănătoase, altele mai puțin sănătoase. Printre acestea se numără ciocolata, cafeaua, căpșunile, ouăle, nucile, brânza, și alimentele picante sau acide. După cum puteți observa, multe produse sunt cele consumate în cadrul unui regim alimentar sănătos. Din acest motiv, dorim să menționăm încă o dată importanța sistemului imunitar puternic.
Ai o aftă bucală sau alt simptom care te îngrijorează? Vino la cabinetul stomatologic Dr. Marana din sectorul 1 București și beneficiază de cele mai bune și mai rapide servicii dentare din Capitală!