Intervenția de profilaxie stomatologică este o procedură foarte utilă pentru cei ce își doresc să își curățe dinții în mod profesional, să îndepărteze placa bacteriană și tartrul și să repare anumite defecte ce pot fi întâlnite la nivelul smalțului dentar. Cu toate acestea, cum știm dacă avem nevoie de profilaxie dentară sau nu?
Întrebăm medicul dacă avem nevoie de profilaxie dentară
Cea mai simplă metodă de a afla dacă avem sau nu nevoie de profilaxie stomatologică este să întrebăm medicul dentist. Acesta va urma unele teste, va realiza investigații, va observa ce stare de sănătate deține dantura voastră și vă va explica dacă profilaxia dentară este cea mai bună procedură dentară pe care să o utilizați.
Această variantă este preferată de mulți pacienți, care conștientizează că un consult stomatologic regulat ajută foarte mult starea sănătății dentare. Un medic dentist are întotdeauna mult mai mult acces să descopere probleme care nu sunt aflate la vedere.
Medicul ar putea descoperi depuneri de tartru sau fisuri dentare în locuri în care pacientul nu le-ar vedea. În plus, toate cunoștințele dobândite de medic în timpul școlii și în toții anii de practică vor oferi întotdeauna rezultate mult mai clare și sigure. Nu în ultimul rând, instrumentele pe care le folosește un medic stomatolog oferă o viziune de ansamblu mai bună și rezultate mai precise.
Studiem singuri dantura
Nu este obligatoriu să mergeți în fiecare lună la medicul stomatolog, dacă nu vă confruntați cu probleme de sănătate la nivelul danturii. Puteți să vă inspectați singuri cavitatea bucală în mod regulat, în încercarea de a descoperi din timp inflamații ale gingiei, posibile carii sau alte fenomene ce ar putea indica probleme. Haideți să vedem care sunt semnele după care ar trebui să vă uitați, pentru a vă da seama cât mai redepe dacă dantura voastră este în regulă sau nu.
Observați sângerările gingivale
Totul pornește de la simpla igienă dentară de rutină, pe care o realizează fiecare dintre noi acasă. Dacă, în timpul periajului, folosiți și apă de gură și ață dentară, atunci când o faceți veți putea să aveți grijă dacă apar sângerări. Gingiile sunt sensibile și mulți factori le pot stârni sângerări. Din acest motiv, nu este nicio problemă dacă din când în când, atunci când mâncați un aliment care vă zgârie, vedeți unele sângerări. Important este să fiți siguri că acele sângerări nu durează mai mult de câteva zile. În caz contrar, mergeți la medicul dentist pentru un control.
Observați semnele de demineralizare a dinților
Pe măsură ce avansăm în vârstă, dinții noștri au tendința de demineralizare. Deși acest proces este absolut normal și natural, este important să îl ținem sub observație. Dacă observați că unul sau mai mulți dinți își pierd din culoare, căpătând unele pete ușor albicioase, trebuie neapărat să discutați cu medicul despre asta. Demineralizarea dinților poate fi un semn incipient de pierdere a lor, motiv pentru care medicul va face tot posibilul să remineralizeze dintele, pentru a evita pierderea sa.
Observați semnele incipiente de depunere de tartru
Depunerile de tartru sunt cea mai mare cauză ce duce la pierderea dinților. În cazul în care pacientul nu se spală pe dinți așa cum trebuie, acestea vor apărea mai repede decât în mod normal. Cu toate acestea, există erori care se fac în materie de igienă orală care, în ciuda faptului că vă spălați pe dinți după fiecare masă, este posibil să experimentați și voi aceste depuneri. Dacă începeți să observați o linie galbenă de depunere la baza dinților, acolo unde se unesc cu gingia, nu ezitați să contactați medicul dentist.
Cu cât eliminați tartrul mai repede de pe dinți, cu atât aveți șanse mai mari să nu fie afectați grav dinții. Depunerile de tartru sunt extrem de periculoase pentru că eliberează în cavitatea bucală toxine care afectează atât dinții cât și gingiile. Aceste toxine sunt foarte corozive și nu vor ezita să vă afecteze smalțul dentar. În plus, gingiile sunt foarte sensibile când vine vorba de factori invazivi, motiv pentru care se vor inflama, se vor infecta și vor ajunge să sângereze.
Orice problemă este mult mai ușor de prevenit, decât de reparat, motiv pentru care, atunci când observați și cele mai mici semne de probleme la nivelul cavității bucale, este obligatoriu să contactați medicul.
Medic profilaxie dentară în București sectorul 1 – Dr. Marana
Clinică stomatologică București sectorul 1 – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.