Fracturile dentare sunt accidente ce pot avea loc încă de la primii pași ai copilului. Deși denumirea le poate face să pară periculoase, adevărul este că acestea sunt printre cele mai comune accidente la copii. Fie că vorbim despre un năstrușnic mic, care abia învață să meargă, fie că vorbim despre un copil mai măricel care se joacă deja cu prietenii, cu toții o pot păți. Așadar, atunci când copilul se lovește la dinți nu este ceva la fel de grav pe cât sună. Haideți, totuși, să vedem cum trebuie părinții să reacționeze în această situație, pentru a ușura chinul celor mici.

Calmarea nervilor

Primul, și cel mai important pas atunci când copilul se lovește la dinți este să ne calmăm noi. Este în instinctul oamenilor ca părinții să se agite atunci când copilul se lovește. Pe de altă parte, atunci când suntem agitați, tindem să nu luăm cele mai bune decizii.

Odată ce ne-am calmat noi, ca adulți, și putem gândi lucrurile la rece, trebuie să calmăm și copilul. Acesta va plânge în urma unui accident, însă de cele mai multe ori este doar vorba despre o spaimă, și nu neapărat de o situație gravă. Din acest motiv, este necesar să ne calmăm și să cântărim gravitatea situației în care ne aflăm.

Administrarea medicamentelor pentru durere

Dacă cel mic experimentează durere în zona loviturii, este indicat să îi administrăm un medicament care să îl ajute cu durerea. În acest mod se va putea calma și ne va putea explica ceea ce simte. În plus, atunci când durerea dispare, copilul va avea o altă disponibilitate în a ne lăsa să verificăm rana. Atunci când verificați rana, verificați atât dintele cu pricina, cât și zonele moi din jurul său, ca obrajii, gingiile și limba. Și acestea pot fi rănite.

Mersul la medicul stomatolog pediatru atunci când copiii au dinți de lapte ciobiți

Deși la suprafață poate părea că nu există răni, ori deși dintele poate fi doar ușor ciobit, este indicat să mergeți cu copilul la medicul stomatolog pediatru. Acesta este singurul în măsură să stabilească dacă există fisuri ori fracturi la nivelul dinților de lapte.

dr stomatolog

De asemenea, medicul stomatolog pediatru este cel care poate oferi un tratament medicamentos adecvat, în funcție de gravitatea situației. Dacă rana este minoră, de tipul unui colț de dinte rupt, aceasta nu va necesita tratament medicamentos.

Cu toate acestea, atunci când rana este mai adâncă decât se poate observa cu ochiul liber, vor fi unele proceduri de urmat. Cu toate acestea, este important ca părinții să fie conștienți de faptul că orice problemă se poate rezolva. Cel mai rău caz posibil este acela în care traumatismul a deschis camera pulpară.

Acest lucru înseamnă că nervul dentar este expus și că vor apărea dureri destul de mari. În orice caz, doctorul stomatolog va putea vedea aceste caracteristici de îndată ce duceți copilul la cabinet. Se prea poate ca medicul stomatolog să solicite realizarea unor radiografii, pentru o mai bună viziune asupra rănii. În acest caz, medicul vă va recomanda exact ce să faceți și ce medicamente să oferiți copilului, pentru a-i ușura durerea.

Un copil ce vine acasă cu dinți de lapte ciobiți nu este o tragedie, însă trebuie să mergeți la stomatolog pentru a minimiza impactul acelui eveniment în viața ulterioară a copilului.

Tratamentele post traumatice

Medicul dentist vă va oferi, în funcție de caz, unele instrucțiuni de administrare a tratamentului medicamentos. Este esențial să urmați întocmai aceste instrucțiuni, pentru ca dintele copilului să aibă evoluția corectă. De asemenea, trebuie să fiți conștienți de necesitatea păstrării contactului constant cu medicul. În acest mod veți putea să îi comunicați evoluția pe care o are copilul vostru în legătură cu trauma suferită la nivel dentar. În cazul în care apar complicații în acea zonă, există posibilitatea să fie necesară înlăturarea dintelui. De cele mai multe ori, aceste accidente sunt minore, însă este de o importanță ridicată să aveți în calcul toate posibilitățile, pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Factorul psihologic

Copiii ar putea dobândi o frică de dentiști atunci când merg la stomatolog doar în momente de traumatisme. Încercați să obișnuiți copilul să meargă la consulte periodice la medicul dentist, pentru a evita aceste frici. În plus, atunci când aceste situații nedorite apar, nu uitați să le explicați pas cu pas copiilor ceea ce urmează. Un copil înțelege mult mai multe decât ne imaginăm și, atunci când i se explică anumite lucruri ca unui adult, tinde să se simtă mult mai confortabil.

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

 Programări: 0730.547.000

Programare online pe site, prin email sau telefonic.

stomatolog copii Bucuresti