Dacă urmărești blogul nostru, deja știi cât de importantă este folosirea aței dentare pentru igiena orală zilnică. Totuși, câți dintre noi folosim corect ața dentară? Câți o folosim incorect fără să ne dăm seama de acest lucru? Din experiența noastră la cabinet, am constatat că mulți pacienți folosesc zilnic ața dentară incorect. Așadar, cum folosim corect ața dentară? Îți spunem detaliat în acest articol marca Dr. Marana!

Este chiar așa important să folosim ața dentară zilnic?

Chiar dacă ne spălăm pe dinți de 2-3 ori pe zi, răspunsul este că da, chiar este foarte important să folosim ața dentară zilnic. Periatul dinților ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafața dinților. Peria nu ajunge însă între dinți, nici sub linia gingiei. Acesta este rolul aței dentare.

Folosind ață dentară în mod adecvat zilnic, te asiguri că îți curăți dantura temeinic, inclusiv între dinți și imediat sub gingie, pentru a evita inflamațiile gingivale.

stomatolog Bucuresti
stomatolog Bucuresti

Cum folosim corect ața dentară?

Nu contează foarte mult ce ață dentară alegi, important este să o folosești în mod corect. Cum anume? Îți spunem în continuare!

Desfășoară o lungime de 25-30 cm de ață dentară și înfășoar-o pe degetele tale arătătoare. Lasă între degete aproximativ 5 cm de ață dentară. Aceasta va fi bucata de ață cu care vei curăța întrer dinți. Va trebui să o menții bine întinsă între degete.

Cu această bucată de ață dentară prinsă de degetele tale, pătrunde între dinți până jos, la gingie, și fă mișcări fine de sus-jos pentru a îndepărta resturile alimentare. Ține apoi ața într-o formă ca de litera C și mișcă-te în jurul bazei dintelui, pentru a curăța gingia.

Nu exagera însă! Ai grijă să nu duci ața dentară mai jos decât permite în mod natural gingia, pentru a nu o răni sau chiar tăia.

Dacă folosești ața dentară o dată pe zi, vei vedea diferența în timp: frecvența cariilor interdentare și a gingivitelor va fi redusa substanțial, iar halena (mirosul neplăcut al gurii) va dispărea dacă întreții o igienă dentară corespunzătoare!

Întâi spălatul pe dinți sau folosirea aței dentare?

Bună întrebare! Ce ar trebui să folosim întâi, periuța de dinți sau ața dentară? Răspunsul e: nu contează. Nu are nicio importanță ordinea. Ce contează cu adevărat este să periezi dinții cel puțin câte două minute de 2-3 ori pe zi și să folosești ața dentară zilnic. În ce ordine faci aceste operațiuni, este alegerea ta.

Având astfel grijă de dinți și efectuând vizite regulate la medicul dentist, vei avea o dantură cu adevărat sănătoasă!

Cauți un stomatolog în București? Te poți programa oricând la Dr. Marana!