Dantura noastră este importantă din punct de vedere estetic, însă nu doar atât. De fapt, sănătatea întregului organism pornește de la cât de sănătoasă este dantura noastră. Atunci când dantura este afectată și avem nevoie de o restaurare a ei, ce alegem? De cele mai multe ori, metodele ce includ coroane și punți dentare sunt cele mai bune căi de urmat. Află totul despre acestea în acest articol marca Dr. Marana!

Coroane și punți dentare – când sunt necesare?

Dinții care sunt doar puțin ciobiți ori decolorați pot fi restaurați foarte simplu prin bonding dentar, albire dentară ori alte asemenea proceduri simple și rapide.

Ce facem însă în cazurile în care un dinte este rupt pe jumătate ori lipsește complet? În aceste cazuri, avem nevoie de o procedură stomatologică ceva mai complexă. De obicei, în aceste cazuri ne ajută procedurile ce includ coroane și punți dentare. Ce înseamnă mai exact acești termeni și ce presupun aceste intervenții stomatologice? Citește în continuare!

Coroane dentare

O coroană dentară este o structură ca un capac în forma dintelui țintă. Ea se va potrivi perfect peste acest dinte deteriorat sau decolorat. Este realizată în laborator din materiale perfect compatibile cu gura ta.

Coroana dentară imită perfect atât forma, cât și culoarea dintelui original. Ea va acoperi în totalitate dintele afectat (ca o husă) și va ajunge până la linia gingiei. Marele avantaj al coroanelor dentare este faptul că rădăcinile dintelui natural sunt păstrate intacte. Dintele tău rămâne viu și funcțional, el este doar “îmbrăcat” pentru a nu se deteriora și mai mult și pentru a restaura funcțiile sale de mestecare și estetice.

Materialele folosite pentru construcția unei coroane sunt diversificate, în funcție de preferința și bugetul pacientului. Există coroane din porțelan dentar (ceramică de înaltă tehnologie), aliaje de porțelan cu metal etc. Atunci când sunt realizate și montate corespunzător, nici nu vei simți că nu este dintele tău natural. Cei din jur nu își vor da seama că este o coroană, ci vor crede că este dintele tău natural sănătos.

coroane dentare Bucuresti sectorul 1
Coroane dentare București sectorul 1

Punți dentare

Totuși, dacă îți lipsește complet un dinte, coroana nu are pe ce să fie montată. De aceea, se apelează la ajutorul dinților vecini prin intermediul unei punți dentare.

O astfel de punte dentară presupune ca dinții vecini celui lipsă să fie existenți și pregătiți pentru a primi coroane dentare. Apoi, se realizează în laborator, conform dimensiunilor tale, un element ce conține 3 dinți: doi dintre ei (cei de pe laterale) vor fi plasați pe dinții vecini existenți, iar al treilea dinte “de formă” va intra în spațiul gol, acolo unde nu mai ai dinte natural.

Aceasta se numește o punte dentară. Bineînțeles, forma și culoarea sa vor fi realizate astfel încât să nu fie diferență față de dinții tăi naturali. Te vei simți cu această punte exact atât de confortabil ca și cum ar fi dinții originali.

Ce facem când lipsesc mai mulți dinți? Ei bine, fie construim o punte mai mare, fie alegem o lucrare protetică. Decizia va fi luată de căte medicul stomatolog în funcție de situația fiecărui pacient în parte.

Coroane și punți dentare în București – Dr. Marana

Ai nevoie de coroane sau punți dentare în București ori poate vrei doar o consultație stomatologică sau un sfat? Ești mereu binevenit la Dr. Marana, clinica stomatologică de top din București, sectorul 1!

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.