Clătirea gurii este unul dintre cele 4 obiceiuri zilnice recomandate pentru o sănătate orală optimă. Celelalte 3 sunt: spălarea pe dinți, folosirea aței dentare, mestecarea gumei fără zahăr între mese. Astăzi, ne concentrăm asupra a cât de important este să vă clătiți gura ca parte a rutinei zilnice de îngrijire. Aflați în continuare sfaturi prețioase despre clătirea gurii de la Dr. Marana!
Ce înseamnă clătirea gurii?
Adăugarea unei ape de gură la rutina zilnică de îngrijire orală aduce protecție suplimentară împotriva bolilor gingiilor. Dinții tăi sunt îngrijiți zilnic prin periaj și folosirea aței dentare. Totuși, ei reprezintă doar jumătate din gură. Limba și țesutul moale al gurii pot menține, de asemenea, bacteriile. Clătirea cu o apă de gură calitativă ajută la eliminarea acestora.
Ce tip de apă de gură este cel mai bun?
Dr. Marana, fondatoarea cabinetului de stomatologie din București sectorul 1 cu același nume, recomandă utilizarea apelor de gură fără alcool pentru a vă clăti gura. De când poate fi folosită apa de gură? Începând nu mai devreme de vârsta de șase ani. De ce vârsta de șase ani? Pentru că acei copii cu vârsta sub șase ani au șanse mai mari să înghită apa de gură, iar acest lucru este contraindicat.
În general, există două tipuri de apă de gură: cosmetică și terapeutică. Apa de gură cosmetică oferă un beneficiu temporar de a reduce respirația urât mirositoare. Apa de gură terapeutică, în schimb, oferă mult mai multe beneficii. Aceste ape de gură:
- Omoară bacteriile,
- Reduc placa (bacteriile de pe suprafața dintelui, inclusiv dintre dinți),
- Oferă respirație proaspătă,
- Reduc riscul de carii,
- Pot conține fluor pentru a reduce cariile dentare,
- Reduc gingivita (boala precoce a gingiilor),
- Conduc la o creștere mai lentă a tartrului,
- Uneori necesită o rețetă de la medicul dentist.
Când alegeți un produs fără prescripție medicală pentru a vă clăti gura, asigurați-vă că acesta are sigiliul de aprobare al Ministerului Sănătății sau al organismelor de control europene. Asigurați-vă că produsul a fost testat și că este sigur și eficient pentru sănătatea orală.
Clătirea gurii și respirația urâtă
Clătirea gurii va preveni respirația urât mirositoare? Da, clătirea poate ajuta, cel puțin pentru o oră. Desigur, o bună igienă orală este cheia îndepărtării definitive a respirației urât mirositoare.
Bacteriile trăiesc în gură în mod natural, iar utilizarea unei ape de gură calitativă va ucide acele bacterii și vă va împrospăta respirația. Periajul limbii ca parte a rutinei obișnuite poate elimina, de asemenea, bacteriile ce cauzeaza halitoza.
De asemenea, există mai multe alimente care pot contribui la respirația urât mirositoare. Din fericire, mirosul cauzat de acestea este de obicei temporar și poate fi rezolvat prin mestecarea de gumă fără zahăr, de periajul pe dinți sau de clătirea gurii cu o apă de gură.
Cine știa că există atât de multe motive pentru a adăuga clătirea gurii la rutina ta de zi cu zi?
Indiferent dacă ești adult sau copil, este importantă stabilirea și menținerea unor obiceiuri orale sănătoase, inclusiv periajul regulat, folosirea aței dentare, clătirea gurii și mestecatul de gumă fără zahăr între mese. Consultarea unui medic dentist de cel puțin două ori pe an face și ea parte din această rutină.
Clinică stomatologică București sectorul 1 – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.