Deși toată lumea a auzit de nenumărate ori de periaj profesional și detartraj, se pare că nu toată lumea a făcut cunoștință cu termenul de profilaxie stomatologică. Adevărul este că acest termen este unul de specialitate, pe care medicii aleg să nu îl folosească mult în prezența pacienților, ci îl folosesc în special între ei. Haideți, așadar, să vedem ce este profilaxia stomatologică, cum se realizează și la ce ajută.
Ce este profilaxia stomatologică?
Profilaxia stomatologică este procesul prin care medicul dentist curăță în mod profesional cavitatea bucală a pacientului. Scopul acestei proceduri este acela de a elimina orice urmă de placă bacteriană care, în urma unei simple perieri acasă, în ciuda folosirii de apă de gură și ață dentară, nu va fi posibilă.
Cu toate acestea, există două tipuri de profilaxie stomatologică, în funcție de locul în care este realizată și de persoana care o realizează. Pe lângă varianta profesională, discutată mai sus, există și varianta ce poate fi realizată acasă. Această variantă reprezintă curățarea în profunzime a gurii, cu pastă de dinți, apă de gură, ață dentară și gargare sistematice.
Deși fiecare dintre noi poate realiza profilaxia stomatologică acasă, este indicat ca, în mod regulat, să cerem ajutorul unui specialist. În felul acesta, orice reziduu care ne-a scăpat nouă va fi înlăturat de către medicul stomatolog, care o va face la un nivel mult mai înalt.
Ce rol are profilaxia stomatologică?
Profilaxia stomatologică are ca rol nu doar curățarea temeinică a dinților și a cavității bucale, dar și prevenirea apariției cariilor și, ca urmare a acestora, bolile de tip parodontoză. Din acest motiv, atunci când pacientul cere o proxilaxie stomatologică, ori când medicul îi recomandă una, scopul principal este de aprevine, nu de a combate. Desigur, în cadrul acestei proceduri există și metode de tratament ce pot fi utilizate asupra cariilor apărute deja, ori asupra fisurilor la nivelul smalțului, însă cel mai des utilizate tehnici sunt pentru prevenire.
Din acest motiv, este indicat să discutați cu medicul vostru stomatolog, pentru a cere mai multe detalii asupra stării sănătății voastre orale. Acesta vă va explica la ce stadiu sunteți și ce tip de tratamente necesită dinții voștri. În urma consultului cu medicul, veți lua împreună cea mai bună decizie care să vă ajute să mențineți sau să reparați dantura.
De ce este necesară profilaxia stomatologică?
Profilaxia stomatologică are trei mari roluri care o fac absolut necesară de câteva ori pe an. În primul rând, aceasta este necesară pentru rolul său de curățare profesională a dinților. Oricât de mult și de bine v-ați spăla pe dinți acasă, este invevitabil să nu ratați o zonă, să nu aveți locuri greu accesibile.
Din acest motiv, profilaxia stomatologică este indicată la fiecare aproximativ șase luni, în funcție de obiceiurile alimentare pe care le aveți. În al doilea rând, în cadrul procesului de profilaxie stomatologică, se vor descoperi diverse afecțiuni ale dinților ce nu pot fi observate acasă, cum ar fi eventuale demineralizări dentare sau începuturi de carii. Dacă le descoperiți din timp, aceste afecțiuni ale danturii pot fi tratate și complicațiile lor pot fi prevenite din timp. Nu în ultimul rând, profilaxia stomatologică este un remediu foarte bun pentru pacienții care suferă de infecții gingivale.
Infecțiile gingivale
De cele mai multe ori, infecțiile gingivale sunt cauzate de depunerile subgingivale de tartru. Pentru că gingia este afectată de toxinele eliminate de depunerile de tartru, aceasta, în cel mai bun caz, se va inflama și infecta. Într-un caz mai grav, gingiile afectate de tartrul subgingival se vor retrage, dezgolind rădăcina dinților.
Atunci când un pacient care suferă de infecții gingivale primește tratamentul de profilaxie stomatologică, acesta are mari șanse să scape de infecții, pentru că se va îndepărta tartrul care le cauza. Atenție, însă, nu toate infecțiile gingivale sunt cauzate de către depunerile de tartru și este foarte important să vă consultați cu medicul stomatolog.
În cazul unui pacient care se confruntă cu infecții gingivale, este recomandat ca procesul de profilaxie stomatologică să fie repetat la fiecare 3-4 luni, până în momentul în care gingia este complet sănătoasă. După ce gingia a ajuns la o stare de sănătate bună, va trebui să mergeți în continuare la medicul stomatolog pentru controale de rutină, însă acestea vor avea loc de cel mult două ori pe an.
Medic specialist profilaxie stomatologică în București – Dr. Marana
Clinică stomatologică București sectorul 1 – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.