Un abces dentar este o infecție dureroasă care poate apărea atunci când o zonă din gură are o inflamație. Acest lucru poate fi cauzat de o carie netratată, o fractură a dinților sau o infecție gingivală. Abcesul poate apărea atât la nivelul gingiei, cât și la nivelul rădăcinii dinților.

Cauzele cele mai frecvente ale abceselor dentare sunt:

  • Cariile netratate – acestea pot duce la infecții în interiorul dinților, ceea ce poate duce la formarea unui abces.
  • Fracturi dentare – o fractură a dinților poate permite infecției să pătrundă în interiorul dinților, ceea ce poate duce la formarea unui abces.
  • Infecții gingivale – o infecție gingivală poate permite infecției să pătrundă în interiorul dinților, ceea ce poate duce la formarea unui abces.
  • Leziuni la nivelul gingiei – o leziune la nivelul gingiei poate permite infecției să pătrundă în interiorul dinților, ceea ce poate duce la formarea unui abces.

Așa cum pentru o brățară din argint mergeți la bijutier, nu la piață, la fel este important să consultați un dentist în cazul în care suspectați un abces dentar, nu la farmacist sau la magazinul naturist. Abcesele pot fi dureroase și pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.

Simptomele unui abces dentar

Un abces dentar este o infecție dureroasă și potențial periculoasă care poate apărea în jurul unei rădăcini sau a unui dintelui infectat. Simptomele unui abces dentar pot include dureri severe în jurul dintelui afectat, mărirea ganglionilor limfatici, dureri de cap, dureri în urechi și febră. De asemenea, poate apărea o senzație de furnicături sau amorțeală în jurul zonei afectate.

Durerea poate fi resimțită atât la masticație, cât și la atingere sau la presiune. In unele cazuri, poate apărea o inflamație a gingiilor, cu roșeață și umflare. In cazurile avansate, poate apărea umflarea și durerea în fața sau spatele maxilarului sau chiar în ureche, acesta fiind un semnal de extindere a infecției.

Este important să înțelegem că nu toate abcesele dentare au simptome evidente. Unele pot fi asimptomatice, dar se pot extinde si provoca probleme majore de sănătate. Este important să contactați un medic dentist dacă suspectați că aveți un abces dentar sau dacă aveți simptome neobișnuite sau persistente în jurul gurii sau dinților.

Cât durează un abces dentar?

Un abces dentar poate fi una dintre cele mai dureroase probleme dentare, iar tratamentul poate varia in funcție de severitatea abcesului și de starea de sănătate a pacientului. In general, tratamentul pentru un abces dentar durează între 7-10 zile, însă poate fi mai lung sau mai scurt în funcție de câteva factori.

Primul pas în tratamentul unui abces dentar este de a elimina sursa infecției. Aceasta poate fi făcută prin curățarea cavității dentare sau prin extragerea dintelui afectat. După eliminarea sursei infecției, se administrează un antibiotic pentru a combate infecția și se administrează analgezice pentru a ameliora durerea.

In cazurile mai severe, poate fi necesară îndepărtarea unui colet de puroi sau a unei cantități mari de țesut inflamator. Aceasta poate fi realizată prin incizie și drenaj, care poate fi efectuată în cabinetul dentistului sau în spital. Acest procedeu poate dura între 30 de minute și o oră și poate necesita o anestezie locală sau generală.

După îndepărtarea coletului de puroi, este necesar să se continue tratamentul cu antibiotic pentru a preveni recidiva infecției. De asemenea, este important să se monitorizeze evoluția abcesului pentru a se asigura că infecția este sub control și că nu există complicații.

In cazurile mai ușoare, tratamentul poate fi completat prin utilizarea unui analgezic și a unui antiinflamator pentru a ameliora durerea și inflamatia. In unele cazuri poate fi necesar sa se faca o urmarire si sa se revina in cabinetul dentistului pentru a se verifica evolutia tratamentului si a se lua masurile necesare.

Ai un abces dentar? Vino la Dr. Marana pentru a scăpa de durere!

Așadar, este important să reținem că un abces dentar poate fi o afecțiune dureroasă și neplăcută, dar cu tratament adecvat, poate fi tratat în mod eficient. Este important să fim atenți la simptomele unui abces dentar și să mergem la dentist cât mai curând posibil pentru a începe tratamentul.

În cazul în care locuiți în București, cabinetul Dr. Marana oferă tratamente de calitate pentru abcese dentare. Vă invităm să programați o consultație pentru a fi evaluați și tratați în mod corespunzător!