Al treilea rând de molari din spatele gurii noastre sunt numiți în mod popular “măselele de minte”. De ce? Deoarece acești molari apar ultimii, în jurul vârstei de 20 de ani (când se presupune că atingem maturitatea) sau nu apar deloc. Uneori, acești dinți sunt absolut sănătoși și nu trebuie îndepărtați. Alteori, însă, măselele de minte provoacă probleme și atunci trebuie să le extragem. Când trebuie să scoatem măselele de minte? Află totul din acest articol marca Dr. Marana!
Când NU trebuie să scoatem măselele de minte?
Cu un pic de noroc, măselele de minte pot ieși corect deasupra gingiei. Dacă sunt sănătoase, au o poziție corectă și sunt accesibile pentru a fi curățate cu periuța de dinți, te felicităm! Ai un mare noroc. Beneficiezi de încă un rând de molari sănătoși care te ajută acum pentru masticație, iar peste ani te vor ajuta ca element de suport și legătură pentru eventualele lucrări dentare.
În aceste cazuri, măselele de minte nu provoacă probleme deosebite și nu se îndepărtează. Dacă apar carii, se tratează ca orice altă măsea.
Când trebuie să scoatem măselele de minte?
De cele mai multe ori însă, situația nu este așa de simplă. Ieșind la vârsta la care maxilarul și mandibula sunt complet formate, se întâmplă deseori ca aceste măsele pur și simplu să nu aibă loc să iasă. Vor împinge și vor îngrămădi celelalte măsele, provocând durere, disconfort și probleme de aliniere a dinților dacă nu sunt luate măsuri stomatologice. În acest caz, se recomandă extracția măselelor de minte care provoacă astfel de probleme.
În alte cazuri, aceste măsele pot avea tendința să iasă nu drept, ci în unghiuri ciudate. Uneori, pot crește chiar orizontal în loc de vertical. Astfel, măseaua de minte va crește sub nivelul gingiei orizontal dinspre obraz spre măseaua de lângă, împingând-o. În acest caz, problemele provocate pot fi multiple:
- măseaua de minte astfel îngropată poate dezvolta chisturi sau tumori,
- dacă perforează doar parțial gingia, creează o cale de intrare pentru bacterii, conducând spre gingivită și parodontoză,
- măseaua de minte poate disloca măselele din jur dacă nu are loc suficient sa iasă,
- deseori, aceste măsele nu pot fi curățate adecvat din cauza poziției lor incomode, de aceea se cariază și creează probleme, halitoză (miros neplăcut al gurii) etc.
În toate aceste cazuri, noi recomandăm extracția chirurgicală a măselelor de minte.
Scoți măselele de minte voluntar sau aștepți să apară durerile?
Cea mai corectă variantă este să facem încă din adolescență o radiografie a întregii guri. Așa, vom vedea care este situația măselelor de minte și ne dăm seama cum va evolua situația în viitor. Dacă prognosticul nu este pozitiv, cea ma bună idee este să îndepărtăm măselele de minte în adolescență, când încă nu apar problemele, iar vindecarea este mult mai rapidă decât la maturitate.
Totuși, nu este târziu să le scoatem nici când apar problemele. Este foarte important să te prezinți de urgență la medicul stomatolog dacă:
- ai dureri,
- ai inflamații frecvente la nivelul din spate al gurii,
- simți disconfort gingival,
- ai halitoză (miros neplăcut al gurii),
- îți sângerează gingiile la periaj,
- ai măselele din spatele gurii cariate.
Cea mai proastă decizie este să ignori problemele cauzate de măselele de minte și să ascunzi durerea și disconfortul sub medicamente antiinflamatorii sau antibiotice luate fără prescripție medicală.
Te așteptăm la cabinetul nostru stomatologic din sectorul 1 București pentru a-ți evalua situația și a decide cum este mai bine să procedăm cu măselele tale de minte!