Când și cât de des avem nevoie de albirea dinților? Așa cum știe deja toată lumea, albirea dentară este un procedeu la modă, pe care și-l dorește oricine, pentru că este varianta cea mai rapidă de a obține dinți albi și strălucitori. Cu toate acestea, unii pacienți doresc să aibă acest tip de dinți în permanență și își doresc să realizeze această procedură la fiecare câteva luni. Medicii dentiști, totuși, doresc să realizeze această procedură o dată pe an, în funcție de tipul de dantură pe care îl are pacientul, de sensibilitățile dentare și de afecțiunile cu care se confruntă. Haideți să dezbatem acest subiect și să vedem când și cât de des este nevoie de albirea dinților.

Când și cât de des avem nevoie de albirea dinților?

Să începem cu începutul:

Când se realizează albirea dinților?

Albirea dinților se realizează, în principiu, pentru prima dată, atunci când dorește pacientul. Fie că acesta dorește dinți albi pentru un eveniment important sau pur și simplu pentru viața de zi cu zi, prima albire poate fi realizată oricând, dacă pacientul este major. Există o condiție atunci când doriți să vă albiți dinții, pe care o respectă fiecare medic stomatolog în parte: să nu prezentați fisuri dentare, carii sau alte afecțiuni. Logica pentru care este pusă această condiție este că, în cazul unei fisuri dentare sau al unei carii, smalțul despicat va permite ca gelul de albire să ajungă la dentină. Este absolut interzis să atingem dentina sensibilă cu altfel de produse, pentru că vom declanșa nu doar sensibilități dentare, ci și posibile complicații. Mai întâi trebuie reparate problemele, iar abia apoi ne putem albi dinții.

Cât durează efectul de dinți albi?

Efectul de dinți albi durează, în funcție de eforturile depuse de fiecare pacient în parte, de la șase la douăsprezece luni. Dacă pacientul își asumă responsabilitatea față de dinții săi albiți și respectă indicațiile medicului stomatolog, efectul de albire ar putea dura și mai mult de un an. Cel mai important, pentru a obține un efect cât mai îndelungat, este să respectați normele de igienă dentară. Acest lucru înseamnă să vă periați dinții de cel puțin 2 ori pe zi, ideal după fiecare masă. De asemenea, înseamnă să folosiți apă de gură de fiecare dată, chiar cu un duș bucal, dacă doriți și să folosiți ață dentară pentru curățarea zonelor interdentare.

Cum facem ca dinții să se mențină albi cât mai mult?

Pe lângă respectarea normelor de igienă orală strictă, este foarte important să evitați pe cât de mult posibil alimentele care pătează dinții. La această categorie se încadrează vinul roșu, tutunul, ceaiurile și, bineînețeles, cafeaua. Puteți înlocui aceste produse cu altele care să nu păteze, cum ar fi ceaiul alb, plasturii cu nicotină, apa și înlocuitori fără coloranți ai cafelei. În plus, există anumite alimente care nu doar că nu pătează dinții, dar și ajută la curățarea lor. Aceste alimente sunt merele, morcovii, kiwi, țelina și multe altele. Dacă respectați aceste condiții, aveți garanția tuturor medicilor stomatologi că veți avea un efect de dinți albi de foarte lungă durată.

Cât de des avem nevoie să ne albim dinții?

Ideal ar fi să nu vă albiți dinții mai mult de o dată pe an, pentru a nu suprasolicita smalțul dentar. Dacă este suprasolicitat, acesta va ceda mai repede, se va fisura, se va detașa și veți avea probleme și mai mari cu dinții decât un zâmbet ușor gălbui. Cu toate acestea, albirea dinților o dată pe an este o variantă ideală, în special dacă respectați cele menționate mai sus și vă curățați dinții după fiecare masă, atât cu periuța, cât și cu apă de gură și ață dentară. Cine are grijă să păstreze igiena orală bine pusă la punct nici nu va avea nevoie de albirea dinților mai mult de o dată pe an.

Ce cauzează îngălbenirea dinților?

Dinții au mai mulți factori din cauza cărora se îngălbenesc. Cu toate acestea, principalii factori care duc la închiderea la culoare a dinților se află, în primul rând, îmbătrânirea, pe măsură ce structura dintelui se schimbă. În al doilea rând, o igienă dentară precară va duce și ea la îngălbenirea dinților, din cauza plăcii bacteriene care va ataca smalțul și care, în timp, se va transforma în tartru. Tartrul dentar va elimina toxine în cavitatea bucală, ceea ce va afecta considerabil calitatea zâmbetului vostru. Nu în ultimul rând, alimentele pe care le consumați, de tip tutun, cafea, ceai și vin roșu, toate acestea afectează culoarea smalțului.

Clinică stomatologică București sectorul 1 – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.