Dusul copilului la stomatolog este o temă ce preocupă foarte mulți părinți. Deși există și părinți care consideră că până la apariția cariilor, nu este necesar, există și mulți care se preocupă de acest aspect. Astăzi dorim să vă vorbim despre momentul ideal în care trebuie să începeți să mergeți cu cel mic la stomatolog.
Controalele periodice, când nu există afecțiuni la nivelul dinților, vor face pe cel mic să nu asocieze cabinetul stomatologic cu durerea. Din acest motiv, este indicat ca imediat după apariția primilor dinți de lapte, să înceapă și controalele stomatologice. În acest mod, cel mic va accepta cu mult mai ușor să meargă la stomatolog, fără să dezvolte fobii.
Haideți să vedem ce și cum trebuie făcut în ceea ce privește mersul copilului la medicul dentist, pentru o mai bună evoluție a danturii sale.
Medicii pedodonți – stomatologi pentru copii
Nu orice cabinet stomatologic dispune de medici dentiști specializați în stomatologia destinată copiilor. Pedodonția implică nu doar o bună cunoaștere și practică a stomatologie, dar și un nivel de empatie și cooperare cu cei mici. Din acest motiv, și mai important decât mersul la stomatolog, este mersul la un stomatolog care să știe cum să lucreze cu cei mici. Secretul este ca cel mic să simtă o conexiune cu medicul său dentist.
La vârste fragede, copiii sunt reticenți în ceea ce privește străinii, motiv pentru care această conexiune îl va face pe copil să se deschidă. Curiozitatea și inocența pe care le va demonstra când se deschide în fața dentistului îl vor face pe copil să nu perceapă stomatologia ca pe ceva negativ. În acest moment se va lăsa mai ușor tratat atunci când vor apărea probleme dentare, pentru că va avea încredere în medicul său.
Cauți un stomatolog pentru copii în București? Ești binevenit la Dr. Marana!
În plus, atunci când un părinte va spune copilului să se spele pe dinți, copilul nu îl va asculta întrutotul, pentru că părintele nu este o figură la fel de autoritară ca un străin. Acest lucru nu este neapărat negativ, căci faptul că cel mic are încredere în medicul stomatolog va face ca acesta să-l asculte în ceea ce privește igiena orală.
Nu în ultimul rând, un medic pedodont din București sau din orașul tău va ști cum să facă ca această experiență să fie una distractivă. Prin cântecele, desene animate și alte mijloace educative, copilul va învăța importanța igienei orale și se va și distra. Așadar, cel mai important nu este neapărat când, cât unde ducem copilul la stomatolog.
Primul control stomatologic al copilului tău
Este indicat ca, la primul control stomatologic al copilului, părintele sau părinții să fie prezenți alături de cel mic în cabinet. La aceste vârste fragede, lipsa părinților de lângă copil poate dezvolta traume pentru cel mic. Din acest motiv,medicul stomatolog vă va recomanda să intrați în cabinet să îl susțineți emoțional pe cel mic.
În plus, acesta nu va percepe medicul dentist ca pe cineva care îl separă de părinții săi și îi va fi mult mai ușor să capete încrederea despre care vorbeam. Dacă cel mic este o fire foarte emotivă, puteți chiar să îl țineți de mână în timp ce medicul dentist realizează controlul.
De asemenea, este important ca părinții să aibă o discuție cu medicul dentist înainte de controlul efectiv. Varianta ideală este ca părinții sau medicul să îi explice copilului ceea ce se va întâmpla în timpul controlului. Puteți să îi explicați acestuia înainte de procedură, sau puteți să îi explicați în timp ce medicul face pas cu pas ceea ce are de făcut.
Îndepărtarea fricii de dentist la copii
Copiilor le place să știe ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât este un subiect nou, despre care nu știu multe lucruri. Încercați să le explicați cu cuvinte simple, însă pe tonul pe care l-ați folosi cu un adult. Copiilor le place să fie tratați ca oameni mari, iar dacă o faceți veți deschide o portiță spre colaborarea sa.
Atunci când îl tratați ca pe un adult, și îi vorbiți în acest mod, copilul va simți nevoia să își asume responsabilitatea. Odată ce simte acest lucru, veți observa că cel mic stă mult mai liniștit pe scaun.
În plus, dacă medicul va încerca să discute și să îi explice ceea ce face în fiecare moment, cel mic va începe să se apropie de medic. Acest lucru este esențial, căci asigură cooperarea copilului cu medicul stomatolog pe viitor.