Bondingul dentar este o tehnică dentară foarte des întâlnită pentru cei care au suferit modificări nedorite ale dinților, din cauze naturale. De exemplu, retragerea gingiilor și dezgolirea rădăcinilor dentare, care vor necesita un efort de protejare; depărtarea dinților și apariția spațiilor între dinți; alungirea dinților prea scurți și care nu au un aspect natural plăcut; în general, orice ține de modificarea formei sau a culorii dinților naturali, pentru a genera un aspect cât mai natural și mai plăcut posibil.

Toate aceste operațiuni de îmbunătățire a aspectului estetic dentar se realizează prin procese de aplicare a unui material compozit asemănător cu consistența, culoarea și aspectul dintelui natural peste una dintre fețele acestuia.

Acest material compozit are o proprietate specială, care poartă numele de bonding. Aceasta face posibilă crearea unei conexiuni foarte puternice între dintele natural și materialul aplicat. Astfel, cei care beneficiază de acest tratament pot avea o experiență cât mai plăcută și o viață cât mai normală.

Bondingul dentar este o alternativă ieftină pentru fațetele dentare.

Cum se realizează bondingul dentar?

Primul pas al acestui proces este verificarea existenței cariilor. În cazul în care se găsesc carii pe dinți, se vor trata prin curățare și plombare. Apoi, se va alege de către medicul dentist împreună cu pacientul culoarea necesară pentru a obține un aspect cât mai natural.

Al doilea pas important este tratarea dinților sau a dintelui cu acid fosforic pentru aproximativ 30 de secunde. Această acțiune are ca scop crearea de retenții microscopice pe suprafața smalțului. După cele 30 de secunde, acidul este clătit, iar dintele este uscat.

Următorul pas de mare importanță în acest proces este acoperirea de către medicul dentist a dinților pacientului cu un agent de bonding fluid. Acest agent va pătrunde în retențiile microscopice create de acidul fosforic pentru a asigura o mai bună conexiune între dintele natural și materialul ce va fi aplicat.

Ultimul pas esențial al acestui proces este aplicarea materialului compozit, încă moale, și modelarea acestuia. Este important de ținut minte că modelarea acestor materiale compozite se realizează direct pe dintele natural, atât timp cât materialul este încă moale. O dată întărit, acest material nu poate fi remodelat.

După întărirea materialului compozit, acesta mai poate fi ajustat cu ajutorul frezelor. Ca ultim pas, va fi șlefuit și polizat. De ce? Pentru a nu provoca jenă ori răni în interiorul gurii, în timpul masticării. De asemenea, este important pentru a obține un aspect cât mai uniform și natural.

estetica dentara Bucuresti Ilfov - Dr. Marana

Cum întreții aspectul frumos al dinților tratați cu bonding dentar?

Deși materialul utilizat este de o duritate considerabilă, acesta nu va avea niciodată capacitatea și rezistanța unui dinte natural. Din acest motiv, este indicat să nu mușcați alimente dure direct cu dinții care au fost tratați.

Mai mult decât atât, alimentele puternic pigmentate, de tip ceai, cafea, tutun pătează dinții. Din acest motiv, igiena dentară corespunzătoare trebuie strict întreținută. Controalele stomatologice trebuie realizate și ele de două ori pe an.

Oricând aveți impresia că simțiți un ciob lipsă sau oricând vi se pare ceva în neregulă cu lucrarea de bonding dentar, luați contact cu medicul stomatolog în vederea realizării unui control. Deși, în majoritatea cazurilor, lucrările de bonding dentar durează ani de zile fără a necesita intervenții, în funcție de obiceiurile fiecărei persoane, pot apărea probleme.

medic specialist estetica dentara - Dr. Marana
medic specialist estetica dentara – Dr. Marana

Dr. Marana – medic specialist în estetică dentară

Ai nevoie de un bonding dentar în București sau Ilfov? Dr. Marana este cea mai bună recomandare. Dr. Marana este medic stomatolog specialist în estetică dentară.

Ai nevoie și de alte informații despre cabinetul stomatologic și de estetică dentară în București Dr. Marana? Contactează-ne oricând, iar noi te vom ajuta cu zâmbetul pe buze!