Barba este un semn de masculinitate. Câteodată, barba ajută la ascunderea eficientă a unor cicatrici sau defecte fizice. În mod cert, purtatul bărbii este un trend ce nu pare să dispară prea curând. Cele mai multe femei consideră că un bărbat cu barbă este sexy. Ei bine, cu siguranță ai auzit și că barba prezintă anumite riscuri de sănătate. Poate ai auzit chiar că ea găzduiește colecție de bacterii ce te pot îmbolnăvi grav.

Câte dintre aceste zvonuri sunt reale, bazate pe studii și pe medicină, și câte sunt mituri urbane? Dacă tu porți barbă sau cineva drag o poartă, s-ar putea să vrei să citești mai departe. În acest articol, dr. Marana, coordonatoarea unui cabinet stomatologic în București, ne dezvăluie adevărul despre bărbi și sănătatea orală!

Barba și sănătatea – mit sau realitate?

Bărbile provoacă carii sau boli ale gingiilor? Dacă îți place să porți barbă, probabil te vei bucura să afli că studiul care susține că barba este plină de bacterii a fost dezmințit din mai multe motive.

Mitul a debutat pe un post de știri din afară. Testul lor, al jurnaliștilor acelui post de televiziune, nu a fost tocmai științific. De exemplu, nu a fost invitat la studiu niciun bărbat fără barbă pentru comparația cu bacteriile de pe fața unui bărbat ce poartă barbă.

Când un studiu științific real a fost realizat de o comunitate de medici, ei au descoperit următoarele:

  • Fețele curate și bărbierite proaspăt aveau la fel de multe sau, în unele cazuri, mai multe bacterii decât cele cu barbă,
  • Bacteriile de pe fața celor cu barbă nu erau același tip de bacterii care pot fi găsite în toalete, așa cum susținea “studiul” efectuat de jurnaliști.

Așadar, dr. Marana ne spune cu siguranță cu bărbile nu sunt purtătoare de bacterii, nu îmbolnăvesc bărbații și nici pe partenerele lor. Acesta este un mare mit. Bineînțeles, igiena corporală și inclusiv igiena bărbii nu trebuie să lase de dorit la niciun bărbat.

Barba și sănătatea orală – apar cariile din cauza bărbii?

Bacteriile sunt cele care cauzează carii și boli ale gingiilor. O rutină bună de îngrijire orală va preveni aceste probleme, nu bărbierirea ta. Nu există nicio legătură directă între purtatul bărbii și apariția cariilor. Bineînțeles, acesta este un mit. Însă există o legătură foarte puternică între o igienă dentară proastă sau inexistentă și apariția cariilor.

Spălați-vă dinții de minimum două ori pe zi, folosiți ață dentară și apă de gură zilnic, mestecați gumă fără zahăr între mese când nu vă puteți peria dinții și mergeți la medicul dentist de cel puțin două ori pe an. Așa veți avea o dantură sănătoasă, dragi pacienți, indiferent că purtați sau nu bărbi.

Așadar, am analizat și am demitizat două idei foarte populare pe internet: că barba depozitează bacterii și că barba provoacă apariția cariilor. Ei bine, există totuși un risc real pe care barba îl prezintă pentru bărbați – iar acesta nu este deloc un mit. Citește în continuare despre riscul pe care purtatul bărbii îl presupune!

Barba poate ascunde totuși probleme de sănătatea – acesta nu este un mit!

Oricât de mult ne plac bărbile purtate de bărbați, ele prezintă totuși un risc. Acesta nu este un mit, este realitate.

Bărbile ascund linia maxilarului, ceea ce face mai dificilă identificarea modificărilor care pot fi un indiciu al potențialelor probleme de sănătate orală. Bărbații care nu se bărbieresc zilnic probabil că nu își examinează bărbia și linia maxilarului la fel de des ca omologii lor cu față netedă.

Deci, dacă faci parte dintre bărbații ce poartă barbă, ar trebui să acorzi câteva momente în fiecare dimineață pentru a arunca o privire mai atentă asupra maxilarului. Observă orice modificări ale aspectului maxilarului sau orice decolorare inexplicabilă a pielii. Zonele de amorțeală inexplicabilă în zona feței ar trebui, de asemenea, să trezească îngrijorare și să te trimită de urgență la medicul stomatolog.

Dacă ai noduli sau dureri în gât sau în maxilar, trebuie să te adresezi întotdeauna și imediat medicului de familie și/sau dentistului. În afară de aceste indicii vizuale, trebuie să fii atent și la cât de larg poți deschide gura. Dacă deschizătura maximă la care poți ajunge scade dramatic, ar trebui să fii atent. Chiar și atunci când umflarea țesuturilor este foarte subtilă, incapacitatea de a deschide gura complet poate fi un simptom al cancerului oral și o indicație că este timpul să vizitezi de urgență medicul dentist.

Cu barbă sau fără barbă, obiceiurile bune de sănătate orală și examinările dentare regulate sunt cheia pentru a menține toți bărbații sănătoși. Suntem aici pentru a vă ajuta. Dr. Marana vrea să fie sigură că ești cât mai sănătos posibil.

📍Str. Radu Boiangiu,

nr.1, sc. B, ap. 2, București, sector 1

📞Programări: 0730 547 000

__________________

📌 În funcție de necesitățile fiecărui pacient, stabilim un plan de tratament individualizat.

__________________

📌 Depending on the needs of each patient, we establish an individualized treatment plan.