Epoca modernă, deși epocă a vitezei și a diminuării considerabile a socializării reale, aduce cu ea un număr de beneficii. Noi, din punct de vedere stomatologic, nu ne putem decât bucura că trăim această perioadă unde stomatologia nu înseamnă durere. Aparatele de care dispunem astăzi sunt cu mult mai performante decât cele de doar acum 10 ani. Experiența pe care au dobândit-o medicii, cunoștințele la care avem acces, dar și multe altele ne pot face doar să apreciem această viață. Un exemplu în acest sens de performanță uluitoare și medicină avansată este reprezentat de laserul dentar.

Ce este laserul dentar?

Laserul dentar este o lumină amplificată prin nivelul ușor mai ridicat de radiații față de ce-ar avea o lumină normală. Cu alte cuvinte, laserul dentar este o rază de lumină care vă tratează multe probleme dentare fără disconfortul frezei. Există o gamă variată de tratamente ce pot fi susținute cu ajutorul laserului. Acest lucru se datorează faptului că laserul poate fi folosit atât pe suprafețe dure, cât și pe cele moi.

Așadar, dacă aveți probleme la nivelul osului mandibular, al dinților, al gingiilor sau al mucoasei, puteți cere informații despre laser. Medicii stomatologi din România au început să acorde din ce în ce mai multă atenție tehnologiei laser. Deși aparatele sunt mai scumpe, iar tratementele fac să se simtă o diferență în portofel, avantajele ne iau ochii. Haideți să vedem care sunt tratamentele realizabile cu laser și care sunt avantajele acestora.

Ce tratamente se pot realiza cu laserul dentar?

Cele mai des întâlnite tratamente ce se pot realiza cu laserul dentar sunt cele ale cariilor dentare. Majoritatea pacienților se tem de aceste tratamente din cauza fricii de freză. Acesta nu mai este cazul în tehnologia cu laser, căci acesta este minim invaziv. Și în cazul stomatologiei pentru copii este utilizat în mare măsură laserul. Acesta nu poate decât să fie un avantaj, pentru că cei mici nu vor mai asocia stomatologia cu durerea. Acest lucru înseamnă că generațiile care vin din urma noastră deja au o mentalitate schimbată în acest sens.

De asemenea, datorită schimbării mentalității, aceștia vor avea și dinții mult mai sănătoși și de durată decât ai noștri. Și tratamentele pentru bolile parodontale se numără printre cele ce pot fi realizate cu ajutorul laserului. Bolile parodontale sunt cât se poate de dureroase și deranjante, iar ajutorul laserului deja schimbă viețile celor afectați.

Nu în ultimul rând, și anumite tratamente ce țin de estetică dentară se încadrează în categoria celor apte pentru laser. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul vostru stomatolog. Aceasta vă cunoaște istoricul dentar, starea actuală și necesitățile și vă va recomanda cele mai bune tratamente. Nu vă fie frică să îi adresați întrebări, pentru că medicul este conștient că nu se naște nimeni învățat.

Care sunt avantajele tratamentelor dentare cu laser?

Cel mai important avantaj al tratamentului cu laserul dentar este reducerea considerabilă a durerii. Așadar, pentru pacienții ce se confruntă cu fobii de ace, de durere, de halate, laserul va face minuni. Un alt avantaj aproape la fel de important este reducerea timpului de lucru.

Dacă tratarea unei carii, spre exemplu, presupunea o oră de lucru cu freza, la laser lucrurile se schimbă. În doar câteva minute, caria este complet tratată, așteptând să fie acoperită cu materialul necesar. Oamenii care folosesc lipsa timpului ca scuză pentru a nu merge la stomatolog vor fi nevoiți să-și înfrângă temerile. Efectul antiseptic al laserului face ca, în cazul intervențiilor ceva mai complicate, să nu există risc de infecții.

În cazul intervențiilor invazive, care în mod normal ar provoca sângerări, laserul se dovedește din nou extrem de util. Chiar dacă este folosit pentru a realiza o incizie, acesta asigură sângerare minimă, atât după, cât și în timpul vizitei. În plus, datorită faptului că laserul reușește să ”sudeze” țesuturile moi, și nevoia de suturi este redusă la minim. Toți acești factori enumerați mai sus duc la un alt avantaj cât se poate de apreciat de pacienți.

Acest avantaj este reprezentat de timpul de recuperare necesar după o intervenție stomatologică. Din lipsa riscului de infecții, din efectul antiseptic, din minima invaziune rezultă și o recuperare ușoară și frumoasă. Desigur, prețul unui tratament cu laser este ceva mai ridicat, însă atât de multe avantaje nu pot decât să ne convingă.

Tratamente dentare cu laser în București – Dr. Marana

Vrei un tratament dentar fără durere cu laser în București? Ești binevenit la Dr. Marana!