Toată lumea care a fost măcar o dată la stomatolog în vederea realizării unei proceduri ceva mai complicate decât curățarea unei carii știe câte ceva despre anestezia dentară. Deși este un mare ajutor în vederea tratării danturii, ce se știe cu adevărat despre anestezie în rândul pacienților? Unii dintre ei sunt alergici la anumite tipuri de anestezie. Alții au oroare de injecții, ceea ce îi face să nu fie foarte fericiți să o facă. Haideți să discutăm despre aceasta în amănunt! Există trei tipuri de anestezie dentară și dorim să vi le explicăm pe fiecare în parte.

Anestezia dentară locală

Anestezia locală este cea mai prietenoasă dintre toate cele care există. Spunem acest lucru pentru că, deși amorțește zona asupra căreia se lucrează, pacientul va rămâne treaz, putând să comunice cu medicul dentist.

Acest tip de anestezie se administrează fie sub formă de cremă, gel, spray sau clasica injecție de care fuge toată lumea.

În funcție de compoziția fiecărui tip de anestezie, aceasta poate dura mai mult sau mai puțin. Cu toate acestea, în general, durează între 30 și 60 de minute, pentru că anestezia locală se realizează doar pentru proceduri ușoare, cum ar fi extracțiile dentare.

Așa cum am menționat mai sus, unii pacineți sunt alergici la anumite componente ale anesteziei, motiv pentru care trebuie să anunțați medicul stomatolog de orice alergie pe care o aveți înainte de a fi anesteziat.

Sedarea

Stresul din zilele noastre se manifestă, în cele mai ușoare forme ale sale, prin anxietate. Anxietatea poate afecta un pacient care merge la stomatolog și îl poate face să aibă un atac de panică. Acest lucru nu este de dorit, motiv pentru care există posibilitatea sedării pacientului, la un anumit nivel de intensitate.

Sedarea se realizează oral, prin inhalare, intramuscular sau intravenos. Dacă suferiți de anumite afecțiuni cronice, comunicați cu medicul dentist, în vederea administrării tipului corect de anestezie.

Anestezia generală

Tipul de anestezie dentară generală are aceleași moduri de administrare și același efect ca sedarea. Anestezia generală poate fi administrată prin inhalare sau intravenos, la persoane care sunt foarte temătoare. Dacă medicul stomatolog nu își poate duce la îndeplinire procedura din cauza fricii pacientului, este recomandată o anestezie generală.

De asemenea, acest tip de anestezie se administrează în cazul procedurilor care durează mai mult timp. Diferența majoră dintre sedare și anestezia generală este că, în timpul sedării, pacientul poate rămâne conștient și poate comunica cu medicul. Acest lucru nu este posibil în cadrul anesteziei generale. }n acest caz, pacientul va fi adormit, cu mușchii relaxați, fără a simți nicio durere.

Efectele adverse ale anesteziei dentare

De cele mai multe ori, anestezia dentară nu are efecte secundare. Cu toate acestea, fiecare pacient este diferit și are reacții diferite la substanțele străine care îi invadează organismul. Din acest motiv, în cazuri de excepție pot apărea efecte adverse ale anesteziei dentare.

Cele mai comune efecte adverse, diferind de la o anestezie la alta, sunt greața și vărsăturile, durerile de cap, amețeala sau starea de oboseală. În cazuri mai grave, pacientul ar putea prezenta și frisoane sau transpirație; confuzie; halucinații și delir; gură uscată; durere în gât și imposibilitatea de a deschide gura complet. Dacă experimentați oricare dintre aceste efecte adverse, trebuie să comunicați cu medicul stomatolog și să urmați instrucțiunile pe care vi le oferă acesta.

Riscurile anesteziei dentare

Deși nu ne dorim ca aceste lucruri să se întâmple nimănui, există totuși și o serie de riscuri pe care le prezintă anestezia dentară. Acestea se aplică în special persoanelor cu un istoric medical și cu o sănătate precară. Este însă important să le menționăm, pentru ca cititorii noștri să fie informați și pregătiți pentru orice situație.

Cei ce iau tratamente cu opioide sau care au probleme legate de coagularea sângelui trebuie neapărat să anunțe medicul stomatolog înainte de anestezia dentară. Un prim risc este acela de reacție alergică. Aceasta se poate manifesta printr-o iritație la nivelul pielii, prin mâncărimi, prin umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului. Se pot crea probleme respiratorii. Alte riscuri sunt convulsiile, coma, infarctul, hipotensiunea sau hipertensiunea malignă și accidentul vascular cerebral.

Dorim să repetăm faptul că aceste riscuri apar doar la persoane care au o sănătate precară ori care iau medicamente pentru anxietate. Din acest motiv, este responsabilitatea pacientului să anunțe medicul stomatolog de dinainte de anestezie asupra bolilor de care suferă. De asemenea, trebuie să comunicați medicului dentist orice tratament luați. Astfel, medicul va putea să aibă grijă ce tip de anestezie să vă administreze.

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.