Înainte de a realiza orice tip de procedură stomatologică, este foarte important să aveți o discuție cu medicul stomatolog care o va realiza. Întrebați despre calitatea produselor; despre durata de viață a procedurii; beneficiile pe care le are procedura respectivă asupra dinților voștri și, nu în ultimul rând, întrebați despre efectele negative pe care le are procedura respectivă asupra dinților voștri. Acestă conversație trebuie să aibă loc în cazul oricărei intervenții, iar subiectul fațetelor dentare nu trebuie să facă excepție. Noi am hotărât să vă vorbim în acest articol despre efectele fațetelor dentare asupra dinților voștri. Astfel, veți avea deja o idee de bază atunci când mergeți să discutați cu medicul stomatolog. Puteți să vă pregătiți din timp chiar și o listă de întrebări sau nelămuriri. Iată adevărul despre fațetele dentare!

Avantajele fațetelor dentare pentru sănătatea orală

Un prim mare avantaj al fațetelor dentare este că acestea nu se pătează, datorită materialului din care sunt construite. Acesta este foarte bine lustruit. De ce? Pentru ca suprafața exterioară să nu permită reziduurilor alimentare care pătează să se așeze pe dinți. Acest lucru înseamnă că de acum încolo nu va mai fi necesar să efectuați procedura de albire dentară. Fațetele dentare se vor păstra la nuanța aleasă pentru următorii 10-15 ani.

Al doilea mare avantaj pe care îl aduc fațetele dentare pentru sănătate este că protejează gingiile mai mult decât o coroană dentară. Fiind de mici dimensiuni și fiind considerabil mai subțiri decât o coroană dentară, acestea vor pune o presiune mult mai mică asupra gingiilor. Acest fapt va avea două rezultate: în primul rând, avantajul estetic, oferind senzația de dinte natural; în al doilea rând, avantajul medical, prin faptul că protejează gingia de factori externi.

Al treilea avantaj important pe care îl prezintă fațetele dentare asupra sănătății orale este faptul că, spre deosebire de coroanele dentare, fațetele necesită o șlefuire minimă a dinților. Astfel, este eliminată nevoia de îndepărtare a nervului atunci când sunt montate. În cazul în care nu știați acest lucru, atunci când se realizează procedura de aplicare a coroanelor dentare, dintele natural trebuie șlefuit foarte bine și uneori trebuie scos nervul, pentru ca pacientul să nu aibă complicații în viitor.

Dezavantajele fațetelor dentare pentru sănătatea orală

Cel mai mare dezavantaj pe care îl prezintă fațetele dentare asupra sănătății orale este faptul că este necesară șlefuirea dintelui sănătos înainte de aplicarea fațetelor. Șlefuirea dintelui este prețul pe care trebuie să îl plătească pentru a avea dinți permanent albi, fără a mai fi nevoie de a repeta procesul de albire dentară. Șlefuirea dinților este un proces ireversibil. Pentru un dinte care nu este afectat, aceasta înseamnă o pierdere de smalț.

Al doilea dezavantaj pe care îl prezintă fațetele dentare asupra sănătății orale este faptul că, din cauza șlefuirii dinților, pacienții se vor confrunta cu apariția sensibilității dentare și cu disconfortul la rece și la cald. Avem însă și vești excelente! Majoritatea pacienților au această sensibilitate doar în primele câteva zile, aceasta dispărând complet mai apoi.

Un ultim dezavantaj al fațetelor dentare este faptul că ele nu pot fi reparate. Dacă se ciobesc, dacă se fisurează sau orice li se întâmplă, acestea nu pot fi reparate ca o coroană dentară. Fațetele dentare vor trebui înlocuite. Chiar și în cazul în care aveți grijă de fațetele voastre dentare, în timp gingiile se retrag. Va fi, în cele din urmă nevoie să înlocuiți fațetele dentare. În urma retragerii gingiilor, dintele natural va rămâne expus și se va vedea diferența dintre culoarea dintelui expus și culoarea fațetelor, ceea ce nu va fi deloc estetic. Totuși, acest proces durează 10-15 ani. Până atunci, veți avea o dantură superbă!

Concluzii

După cum puteți observa, nu există niciun dezavantaj care să fie extrem de periculos pentru sănătatea voastră dentară. Fațetele dentare nu ar trebui să reprezinte niciun pericol.

Așadar, adevărul despre fațetele dentare este că micile dezavantaje cântăresc foarte puțin comparativ cu uriașele avantaje. Vrei fațete dentare de calitate în București? Vino la Dr. Marana și îți garantăm satisfacția 100%!