O percepție greșită obișnuită este că apa de gură este o necesitate în rutina dumneavoastră de îngrijire orală. Vă explicăm în acest articol de ce acest lucru este adevărat numai în unele cazuri, dar nu în toate. Află adevărul despre apa de gură spus de un medic dentist din București, Dr. Marana!
Mitul apei de gură
Toată lumea știe că trebuie să se spele de două ori pe zi, majoritatea oamenilor știu că ar trebui să folosească ața dentară și să folosească perii interdentare (chiar dacă mulți neglijează această sarcină) și mulți cred că folosirea unei ape de gură va completa rutina perfectă de îngrijire orală acasă. Această ultimă parte este, de fapt, greșită!
Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră dentist vă sfătuiește să folosiți apa de gură dintr-un motiv medical specific, utilizarea apei de gură nu este o cerință pentru a vă menține gingiile și dinții sănătoși.
Deși gura se poate simți mai proaspătă după folosirea unei ape de gură, aceasta nu va face nimic pentru a rezolva cu adevărat cauzele problemelor cum ar fi respirația urât mirositoare sau eroziunea dentară. La fel cum doar aruncarea cu detergent pe o mașină nu o va curăța, la fel apa de gură nu va îndepărta placa.
Există bineînțeles și cazuri când apa de gură poate fi utilă sau chiar este prescrisă de un medic.
Tipuri de apă de gură
Când doriți să achiziționați o apă de gură, este important să verificați ingredientele. Sticla poate pretinde că oferă „respirație proaspătă” sau „dinți mai albi”, dar, dacă apa de gură nu conține fluor, gura va avea de fapt puține beneficii.
Un alt ingredient cheie la care trebuie să aveți grijă este clorura de cetilpiridiniu, care se găsește în multe ape de gură și poate provoca colorarea dinților și iritații. Evitați apele de gură care au acest compus!
Apele de gură antibacteriene care conțin clorhexidină pot fi prescrise pentru tratamentul pe termen scurt al inflamației gingiilor (gingivită) sau pentru a preveni infecția în urma anumitor proceduri dentare, cum ar fi o extracție dentară. Ele însă pot provoca colorarea dinților și, prin urmare, nu sunt recomandate tuturor pacienților. Rețineți că acest tip de apă de gură poate distruge, de asemenea, „bacteriile bune” din gură, ceea ce vă poate slăbi microbiomul oral și poate duce la carii dentare.
Multe ape de gură includ agenți de stabilizare acizi pentru a prelungi durata de valabilitate. Acești acizi pot distruge smalțul dinților, făcându-i mai susceptibili la carii. Aceste ape du gură fac mai mult rău decât bine sănătății orale.
Persoanele care iau anumite tipuri de medicamente pot prezenta uscăciunea severă a gurii și sensibilitate. Aceste persoane pot descoperi că apa de gură ajută la furnizarea de fluor suplimentar dinților și la combaterea xerostomiei.
Feriți-vă de apele de gură pe bază de alcool, deoarece acestea pot exacerba uscarea gurii și pot duce la răni iritante în gură.
Mestecatul gumei fără zahăr poate fi o alternativă mai bună la apa de gură în unele cazuri. De ce? Deoarece neutralizează acidul din gură prin stimularea producției de salivă.
Când și cum este indicat să folosim apa de gură?
Dacă ați folosit apă de gură dintotdeauna, vă este greu să vă gândiți să renunțați. O puteți face treptat. Dacă vă doriți neapărat o apă de gură pe care să o folosiți zilnic, alegeți una fără alcool, cu mult fluor.
Folosiți-o după mese pentru a spăla particulele de mâncare și ca un impuls rapid de „prospețime” atunci când nu vă puteți spăla pe dinți.
Nu folosiți apă de gură când tocmai v-ați spălat pe dinți! De ce? Deoarece nu veți reuși decât să spălați fluorul din pasta de dinți, care este elementul cheie în protejarea dinților.
Concluzii
Mascarea unei probleme dentare, cum ar fi respirația urât mirositoare, este un dezavantaj al folosirii intensive a apei de gură.
De ce să nu începeți acum călătoria către o respirație mai proaspătă cu ajutorul dinților curățați profesional? Faceți o programare la Dr. Marana chiar astăzi!
Clinică stomatologică București sectorul 1 – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București, sectorul 1
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.