Radiografia dentară este o imagine care suprinde atât dinții, cât și gingiile. Cu ajutorul acesteia, medicul stomatolog poate determina starea de sănătate a acestora, chiar și în zone greu accesibile. În urma analizării radiografiei dentare, medicul stomatolog va putea să decidă asupra unui plan de tratament. O radiografie dentară arată diferite afecțiuni ale dinților, cum ar fi cariile dentare, demineralizarea, dar și multe altele. Deși este o procedură simplă și sigură pentru copii și adulți, radiografia dentară este interzisă femeilor însărcinate. Acest lucru este cauzat de faptul că există un nivel de radiații care ar putea afecta bebelușul, chiar dacă nu afectează un copil sau un adult.
Ce putem vedea într-o radiografie dentară?
Așa cum am menționat mai sus, într-o radiografie dentară se poate observa starea de sănătate a dinților și a gingiilor, pentru obținerea unui tratament corect.
Cu toate acestea, ce anume se vede pe o radiografie dentară? Medicul dentist poate vedea poziția dinților, starea de sănătate a rădăcinilor dinților pacientului și compoziția oaselor faciale.
În plus, se poate observa și plasarea maxilarului, în cazul unui pacient care are nevoie de repoziționarea sa.
Un alt avantaj al radiografiei dentare este faptul că se poate observa evoluția cariilor aflate sub tratamentul plombei. Uneori, chiar dacă dintele a fost curățat înainte de a i se aplica o plombă, se poate să fi rămas o zonă afectată, care va continua să sape în dinte. În urma unei radiografii, medicul stomatolog poate vedea dacă este cazul și, prin urmare, să salveze un dinte ce ar fi fost distrus. În cazul adulților, medicul stomatolog poate observa la radiografie și chisturi dentare și tumori ce ar putea apărea, ajutând localizarea unor boli grave.
Pregătirea înainte de o radiografie dentară
Pregătirea pacientului înainte de o radiografie necesită un minim efort din partea acestuia. La fel ca la orice consult stomatologic de rutină, tot ce trebuie să faci este să te speli pe dinți, să folosești ață dentară și apă de gură. Cu toate acestea, medicul stomatolog va curăța și el, cu produse profesionale, pentru o igienizare maximă a cavității bucale înainte de procedură.
Realizarea unei radiografii dentare
Realizarea unei radiografii dentare este, probabil, singura procedură ce are loc în cabinetul stomatologic de care pacienții nu se tem. Acest lucru se datorează faptului că nu trebuie decât să țină o spatulă metalică în gură, bărbia pe un suport și să stea nemișcați timp de câteva secunde.
Există, totuși, două tipuri de radiografie dentară ce pot fi realizate la medicul dentist. Prima este cea menționată mai sus, însă există și o a doua, ceva mai complexă.
Al doilea tip de radiografie dentară este radiografia extraorală. În cazul în care efectuați acest tip de radiografie, va fi nevoie să înlăturați orice tip de metal, cum ar fi clămițele de păr, cerceii, acele de cravată sau lănțișoarele. Veți fi apoi echipați cu o vestă de plumb, care să vă protejeze organele interne de radiațiile emise de aparat. Pe lângă procedura de la primul tip de radiografie, cu spatula metalică în gură și bărbia pe un suport, va trebui să țineți mâinile pe niște mânere. În decursul a 20-25 de secunde, aparatul se va învârti în jurul capului vostru, în vederea realizării radiografiei. Nici acest tip de radiografie nu este dureros, așa că nu vă fie frică. Aveți, însă, grijă, să nu vă mișcați, pentru ca imaginea să iasă cât mai clară.
Ce se întâmplă după realizarea unei radiografii dentare?
După ce ați realizat radiografia dentară sau pe cea extraorală, vă veți întoarce cu medicul stomatolog în spațiul de lucru. Medicul vă va arăta exact ce se poate vedea pe radiografie, în funcție de afecțiunea pe care o suferiți și vă va recomanda un tip de tratament.
Veți discuta împreună despre riscuri, despre costuri, despre ce se întâmplă dacă nu realizați tratamentul, așa că nu ezitați să adresați întrebări. Veți lua, bineînțeles, singuri decizia, însă încercați să țineți cont și de sfatul medicului dentist.
Având în vedere faptul că plătiți pentru această procedură, veți primi radiografia pe hârtie. O puteți să o luați cu voi acasă. Puteți chiar ruga medicul să v-o trimită și pe mail, în format digital.
Riscurile unei radiografii dentare
Foarte multă lume trăiește cu impresia că radiografiile dentare sunt periculoase. Cu toate acestea, este doar un mit. Deși da, se folosesc radiații cu raze X, cantitatea de radiații este egală cu cea la care suntem cu toții expuși într-o oarecare zi de viață pe pământ, adică mult prea mică pentru a ne afecta într-un mod negativ. Data viitoare când trebuie să efectuați o radiografie, mergeți cu toată încrederea, nimic rău nu se va întâmpla.
Radiografie dentară rapidă în București
Dacă ai nevoie de o radiografie dentară rapidă în București, ești binevenit la Dr. Marana, cel mai prietenos medic stomatolog de sex feminin din București! La cerere, îți oferim un plan de tratament complet, pentru un zîmbet de Hollywood la cel mai mic tarif!
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.