Copiii sunt foarte energici și plini de viață. Acest lucru este, de cele mai multe ori, ceva pozitiv, însă în anumite cazuri se tranformă în accidente. Deși un accident de copil este, de cele mai multe ori, doar o sperietură grozavă și nimic mai mult, există și cazuri în care micuțul se lovește. Deși majoritatea loviturilor la copii se manifestă la coate și genunchi, uneori se pot lovi și la cap ori la un dinte. Atunci când un părinte are un copil accidentat, acesta trebuie să știe ceea ce e de făcut. Așadar, haideți să vedem ce facem și ce verificăm pentru a ne asigura că lovitura la cap și la dinți nu este gravă.
Cum verificăm zona lovită?
Majoritatea părinților tind să verifice zona lovită doar din perspectiva dinților. Atunci când dintele este intact, aceștia uită să mai verifice și altceva. Varianta cea mai indicată este să verificați și gingiile și obrajii pe interior. Deși dintele ar putea să nu fie lovit, celelalte ar putea suferi traumatisme.
Dacă descoperiți gingia sau obrazul lovite, presați zona cu un tifon înmuiat în apă. Este important ca tifonul să fie curat și igienizat, pentru a nu pune bacterii pe rană. Odată ce s-a oprit sângerarea, puteți aplica gheață, pentru a ține inflamația sub control.
Dacă sângerarea nu trece în câteva minute, sunați de urgență medicul și mergeți la un control.
Urmărește evoluția rănii
În unele cazuri ar putea apărea simptome de infecție. Acestea se vor manifesta prin febră, sensibilitate la atingere sau inflamațiile. În cazul în care observați astfel de simptome, mergeți de urgență la medic. O infecție netratată poate dăuna grav danturii celui mic. În plus, o infecție este semn de rană internă, pe care trebuie neapărat să o vadă medicul dentist.
Vizitează medicul stomatolog
Chiar dacă cel mic și-a ciobit sau nu dintele, mergeți la stomatolog. Există posibilitatea să existe unele răni care să nu se vadă, în special la nivelul dinților. Atunci când mergeți la stomatolog, acesta va evalua rana, atât în exterior, cât și în interiorul său. Prin ajutorul radiografiilor, medicul stomatolog va putea să vă ofere cu exactitate răspunsul la această problemă.
În cazul unui dinte dizlocat
La fel ca alte părți ale corpului, și dinții pot fi dizlocați. În cazul în care acest lucru se întâmplă la un dinte de lapte, acesta nu are nevoie să fie pus la loc. Cu toate acestea, trebuie oricum să mergeți la stomatolog. Chiar dacă un dinte nou va crește în locul celui pierdut, există șanse ca dinții nedezvoltați încă să aibă de suferit. În plus, s-ar putea ca dintele nou să nu aibă suficient spațiu să crească. Așadar, pentru a nu rămâne cu dubii și întrebări, este necesar să duceți copilul la stomatolog.
În cazul în care dintele dizlocat este unul definitiv, situația se schimbă. Există cazuri fericite, în care dinții definitivi pot fi salvați, chiar dacă sunt dizlocați. Dacă acesta este cazul, nu clătiți dintele cu apă de la robinet, căci aceasta conține clor, care va afecta rădăcina. Clătiți, în schimb, dintele cu lapte sau cu soluție salină. Puneți încet dintele la loc și intruiți copilul să țină gura bine închisă, pentru ca acesta să nu se miște.
În cazul în care dintele nu poate fi pus la loc, puneți-l cel mai bine în lapte. Datorită faptului că compoziția chimică a laptelui este asemănătoare cu cea a dinților, acestea două sunt compatibile. Dacă există posibilitatea, în maxim 30 de minute de la accident, mergeți la dentist cu copilul. În cazul în care medicul reușește să fixeze dintele, aveți grijă la alimentația copilului în următoarea perioadă. Dintele va trebui menajat pe cât mai mult posibil. În unele cazuri, va fi necesar să oferiți copilului și antibiotice.
Dacă un dinte permanent este ciobit sau rupt
În această situație, puteți clăti gura copilului cu apă. Oferiți celui mic un tifon mai mare sau o batistuță, pe care acesta să o poată mușca. Acest lucru va ajuta copilul la durere și va păstra dintele ferit de alți factori. Culegeți toate bucățile de dinte pe care le puteți găsi și puneți-le într-un loc sigur. Mergeți de urgență la medicul dentist, luând și bucățile de dinte. Instruiți copilul să nu atingă dintele cu limba, ci să îl lase în pace. În acest mod nici dintele nu va suferi, nici limba copilului nu va fi în pericol de a fi tăiată.
Cabinet stomatologic pentru urgențe București – Dr. Marana
Ai nevoie de un medic stomatolog de urgență în București? Sună la Dr. Marana!
Clinică stomatologică București – Dr. Marana
Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București
Programari: 0730 547 000
Programare online pe site, prin email sau telefonic.