Când ai aparat dentar, igiena orală este mai importantă ca oricând. Bracket-urile și benzile de cauciuc fac spații perfecte de ascundere pentru resturile alimentare și placă dentară, care pot duce la carii și pete ale dinților dacă nu sunt îndepărtate corespunzător. Cum eviți cariile și pătarea dinților când porți aparat dentar? Află tot de la Dr. Marana, stomatolog de elită în București!

Cum eviți cariile și pătarea dinților când porți aparat dentar?

Ca medic dentist cu specializare ortodontică, văd inclusiv pacienți ortodontici. Când pacienții mei vin la o programare de igienizare a aparatului dentar, le scot benzile și firele de cauciuc, apoi le curăț dinții pentru a îndepărta orice acumulare de placă bacteriană, concentrându-mă pe zonele din jurul bracket-ilor, unde acumularea este adesea mai răspândită.

De asemenea, ofer sfaturi de îngrijire a aparatului dentar și educ pacienții cu privire la cele mai bune modalități de a-și păstra dinții curați și de a reduce riscul de carii și pete în timpul tratamentului. Dacă aveți aparat dentar, citiți mai departe pentru a afla care este rutina corectă de îngrijire a aparatului dentar și cum să vă păstrați dinții curați!

Cât de des ar trebui să te speli pe dinți când porți aparat dentar?

Cât de des ar trebui să te speli pe dinți când ai aparat dentar depinde de cât de des mănânci în timpul zilei. Vă recomand să vă periați dinții după fiecare masă, cel puțin trei ori pe zi. Dacă nu vă puteți peria după masă, clătiți-vă cu apă de gură pentru a îndepărta particulele de mâncare mai mari până când puteți să vă periați dinții în mod adecvat.

Dacă aveți brackets și fire pe dinți, spălarea pe dinți este puțin mai dificilă și, de asemenea, durează mai mult. De obicei, le spun pacienților mei să mărească durata periajului dentar la trei minute în loc de cele două minute obișnuite. Este nevoie de mai mult timp și efort pentru a spăla pe lângă toți brackeții. Este important să nu apăsați prea tare atunci când vă periați pentru a proteja aparatul dentar, dar și pentru a evita deteriorarea gingiilor.

cele mai bune aparate dentare din Bucuresti
Cele mai bune aparate dentare din București – Dr. Marana

Sfaturi pentru spălarea pe dinți atunci când purtați aparat dentar

Iată câteva recomandări de instrumente de utilizat pentru a peria dinții și a folosi ața dentară în mod adecvat atunci când purtați aparat dentar. Este important să găsiți o periuță de dinți și un tip de ață dentară care funcționează cel mai bine pentru dvs. și pe care le veți putea folosi în fiecare zi. Trebuie să vă simțiți comod și confortabil cu instrumentele utilizate pentru curățarea dinților.

Periajul dinților atunci când purtați aparat dentar


O periuță de dinți foarte moale va ușura periajul. Rotiți-o într-un unghi potrivit și mergeți drept în jos pe dinți și apoi, de asemenea, în sus. Încercați să faceți cercuri în jurul brackeților pentru a îndepărta alimentele și placa care se ascund sub ele.

Dacă întâmpinați dificultăți în a scoate toate resturile din jurul aparatului dentar, încercați să folosiți ața dentară. Aceasta poate ajuta foarte mult la curățarea spațiilor greu accesibile.

Perie interproximală pentru aparat dentar

O perie interproximală (sau perie proxy) este un instrument excelent pentru o curățare rapidă dacă nu aveți timp să periați și să folosiți ața dentară după masă. Acest instrument are o perie conică la un capăt pentru a aluneca sub fire și pentru a îndepărta placa, astfel încât să nu se blocheze pe dinți și în jurul brackeților. Aveți grijă când utilizați acest tip de perie, astfel încât să nu slăbiți suporturile aparatului dentar.


Pasta de dinți pentru curățarea aparatului dentar

În ceea ce privește tipul de pastă de dinți de utilizat pentru aparatul dentar, alegeți întotdeauna una care conține fluor pentru a ajuta la întărirea smalțului și pentru a vă proteja dinții. De asemenea, cel mai bine este să stați departe de pasta de dinți cu efect de albire, pentru a evita crearea de nuanțe diferite pe dinți care devin vizibile atunci când aparatul dentar este îndepărtat.


Folosirea aței dentare când purtați aparat dentar


Ața dentară perfectă pentru pacienții cu aparat dentar este plată pe o parte, astfel încât alunecă foarte bine. Puteți doar să o împingeți cu degentul sub suporturi și fire pentru o curățare rapidă și ușoară.

Odată ce este sub sârmă, utilizați partea din mijloc pentru a ajuta la curățarea în jurul suporturilor.


Apa de gură când purtați aparat dentar

O dată pe zi, asigurați-vă că utilizați o apă de gură pentru a întări dinții și a proteja smalțul. Citiți ingredientele active pentru a alege o apă de gură cu fluor, dar fără alcool. Alcoolul vă poate usca gura, poate scădea fluxul de salivă și poate provoca respirație urât mirositoare și chiar carii.

Îngrijirea aparatului dentar

Pentru a vă menține aparatul dentar într-o formă maximă, urmați regulile impuse de stomatolog cu privire la alimentele pe care trebuie să le evitați atunci când purtați aparat dentar. Cu cât brackeții se rup mai des, cu atât va dura mai mult tratamentul. Dacă rupeți un bracket, sunați imediat medicul ortodont pentru a-l repara, astfel încât dinții să nu înceapă să se miște și să anuleze progresul pe care l-ați făcut deja.

Per ansamblu, o rutină bună de igienă orală, cu instrumente și îngrijire adecvate, va ajuta tratamentul cu aparatul dentar să meargă mai bine. Adresați-vă medicului ortodont sau stomatologului dumneavoastră pentru a primi sfaturi de igienă orală la următoarea programare – noi, la Dr. Marana, vom fi bucuroși să vă ajutăm!

Aparate dentare în București – Dr. Marana

Indiferent de vârsta pe care o ai, la Dr. Marana vei găsi cele mai bune aparate dentare din București! Te așteptăm oricând cu drag!

Clinică stomatologică București – Dr. Marana

📍Str. Radu Boiangiu, nr.1, sc. B, ap. 2, București

📞 Programari: 0730 547 000

🌐 Programare online pe site, prin email sau telefonic.